Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En budget, två partier. Per Johansson och Anneli Andelén från Centerpartiet och Ninni Gustavsson och Göran Janko från Moderaterna presenterade den gemensamma budgeten.  Bild: Lena Lyxell
En budget, två partier. Per Johansson och Anneli Andelén från Centerpartiet och Ninni Gustavsson och Göran Janko från Moderaterna presenterade den gemensamma budgeten. Bild: Lena Lyxell

En skuggbudget med satsningar

Framtid Falkenberg naggar på reserverna för att nå nollresultat. Centerpartiet och Moderaterna gnisslar tänder. ”Jag blir orolig när jag ser hur snabbt de raserar vad vi byggt upp”, säger Per Johansson (C).

Företrädarna för de båda oppositionspartierna skräder inte orden när de talar om den budget som Framtid Falkenberg presenterat. I den använder de fyra styrande partierna med Socialdemokraterna i spetsen 14 miljoner ur resultatutjämningsfonden, som innehåller 240 miljoner, för att nå ett noll-resultat nästa år.

– Det beror på att de måste finansiera sina extremt dyra vallöften, säger Per Johanson (C).

Moderaterna och Centerpartiet har tagit fram en skuggbudget. Den innehåller bland annat satsningar och projekt som Framtid Falkenberg valt att inte satsa på. Inte heller oppositionen når överskottsmålet på två procent 2021, vilket är kravet för en budget i balans. Oppositionen landar på plus 21 miljoner. Framtid Falkenberg tvingas ”låna” ur resultatutjämningsfonden för att landa på ett nollresultat nästa år. Det är inte ok, enligt Moderaterna och Centerpartiet.

För första gången i Falkenbergs historia kommer vi att behöva använda oss av resultatutjämningsfonden

– Det är grundläggande i ekonomin att man når överskottsmålet för att ha till investeringar i framtiden. Annars skjuter vi problemen framför oss och vi får en utarmad ekonomi. För första gången i Falkenbergs historia kommer vi att behöva använda oss av resultatutjämningsfonden. Det visar att man inte tar full ansvar, säger Göran Janko (M).

Coronapandemin påverkar ekonomin på alla nivåer, men Framtid Falkenberg var på väg mot ett underskott redan i höstas, påpekar C och M.

– Framtid Falkenberg har full koncentration på barnomsorgen och återtagandet av LSS är dyrt, säger oppositionsrådet Anneli Andelén (M).

Centerpartiet och Moderaterna satsar också på förskolor. De vill se nya förskolor i Vessigebro, Okome och Glommen.

– Man kan inte bara äga att man vill satsa på inlandet, man måste visa det också, säger fortsätter Anneli Andelén.

C och M vill även göra Mötesplats Ullared permanent.

– I dag är finns det ett års finansiering med statliga medel. Det är skrattretande, säger Ninni Gustavsson(M).

Framtid Falkenberg tänker lägga ner PIO-projektet (utvecklar välfärdsteknik inom omsorgen).

– Det är vi helt emot. Vi måste fortsätta framåt, säger Anneli Andelén.

Moderaterna och Centerpartiet vill ha ordning och reda i ekonomin, överskottsmålet på två procent (cirka 50 miljoner kronor) ska nås 2022 och målet ska vara 30 procents soliditet. Framtid Falkenberg är lång därifrån i sin budget.

– Jag blir orolig när jag ser hur snabbt de raserar vad vi byggt upp. Framtid Falkenberg använder sig av reserven och det blir svårt att komma i kapp, säger Per Johanson (C).

Vad är då oppositionspartiernas recept för en budget i balans?

– Vi detaljstyr inte. Vi ger ramarna och litar på tjänstemännen. Dessutom vill vi ha andra ersättningssystem inom skolan och förskolan, säger Anneli Andelén.

Läs mer här: Nya nedskärningar slår mot stadshuset

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här