Chansen att stöta på räv i Falkenbergstrakten är numera ganska stor och det kommer rapporter från flera delar av stadens utkanter. I måndags tog fotointresserade Lars-Inge Tavell en promenad i Stafsinge och råkade möta en cirka 70 centimeter lång räv som utmärkte sig lite extra:
– Den verkade så orädd tills den skrämdes av ljudet från en lastbil. När jag tog kortet reagerade jag på att den hade något runt halsen, säger han.
Fotot visar att det rör sig om ett halsband med någon typ av metallspänne och har stora likheter med vad som säljs i affärer med hundtillbehör. En tänkbar förklaring är att räven helt enkelt råkat få på sig bandet när den letat efter sorkar eller matrester i någon kompost. En annan förklaring kan vara att någon lyckats komma så nära räven och satt på halsbandet med avsikt. Det kan i så fall röra sig om ett farligt skämt i oförstånd eller ett försök att knyta djuret till sig. Detta är något som Carolina Fuchs, forskare vid Naturvårdsverket, anser är mycket olämpligt:
– Det finns en stark fascination av vilda djur och tyvärr är det många som inte förstår var gränsen går. Det är omöjligt att göra rävar tama även om de återvänder till en viss plats där man lägger ut mat, säger hon.
-I stället är det risk att den som har räv får problem med grannarna. Rävarna har upp till 28 olika läten och när de är riktigt mätta kan ge hesa och långa tjut som faktiskt är mycket skrämmande. Jag skulle inte vilja vakna till det ljudet.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har nyligen diskuterat frågan efter påstötningar från oroade ägare till mindre hundar som attackerats av rävar på senare tid. Om vissa personer nu vill hålla sig med tama rävar kompliceras frågan ytterligare. Surt sa räven om rönnbären.