Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

En person smittad av corona på Hjortsbergs äldreboende

En boende på Hjortsbergs äldreboende har testat positivt för coronaviruset. Personen vårdas på sjukhus sedan i tisdagskväll, det bekräftas av Daniel Johansson, tillförordnad chef för socialförvaltningen.

– Vi har en person bekräftat smittad av coronaviruset som vårdas på sjukhus sen i går kväll (läs tisdag). Det kom till vår kännedom i morse efter att vi fått veta att personen uppvisat symptom och därefter körts till sjukhus för att testas. Sedan fick vi beskedet att det rörde sig om corona, säger Daniel Johansson.

Det är än så länge inte klarlagt hur personen i fråga ska ha smittats av viruset men enligt Daniel Johansson väntar man nu på ytterligare provsvar från boendet.

– Det har tagits prover på ytterligare fem personer som bor på boendet men vi har än så länge inte fått några svar. Vi vet ingenting om hur den här personen ska ha smittats, det blir bara spekulationer i det här läget. Men uppdraget nu är att se till att alla får trygg vård precis som vanligt.

Har någon ur personalen smittats?

– Jag har ingen kännedom om hur det står till med personalen där men gängse rutiner gäller som säger att är du det minsta förkyld eller har liknande symtom så ska du stanna hemma. Regionen smittspårar ju inte längre på samma sätt och testar inte folk inom vård- och omsorg eftersom de inte tillhör riskgrupperna, säger Daniel Johansson och fortsätter:

– Men nu har man isolerat avdelningen där personen ifråga bor och vi följer alla rutiner som Smittskydd Halland förespråkar. Enhetschefen på Hjortsbergs äldreboende har kommunicerat ut information till anhöriga och personal på boendet.

Hjortsbergs äldreboende drivs av det privata företaget Vardaga och har plats för 59 brukare.

– Det här är ingen främmande verklighet för vår vård- och omsorgspersonal utan de har god kunskap och kännedom kring hur man hanterar smittsamma sjukdomar.

Fallet är det första bekräftade inom äldreomsorgen i Falkenbergs kommun och sedan 12 mars råder besöksförbud på kommunens äldreboenden och just Hjortsbergs äldreboende. På övriga boenden i kommunen råder besöksrestriktioner, anhörigstödet har ställt in samtliga gruppaktiviteter och på träffpunkterna och Mötesplats Mölle är det bara öppet för lunch och fika. Allt för att minimera risken för smittspridning.

Jessica Nilsson är verksamhetschef på boendet. Hon har haft en hektisk dag sedan hon kom till jobbet på onsdagsmorgonen och fick höra att en av de boende förts till sjukhus efter att ha testats positiv med corona.

– Jag har först och främst informerat anhöriga som såklart är oroliga och ledsna. Alla som jag pratat med har varit förstående. Ingen har varit arg, tvärtom, anhöriga har erbjudit sig att hjälpa till, säger Jessica Nilsson.

Personalen på Hjortsbergs äldreboende gick nyligen en kurs i bashygien och Jessica Nilsson känner sig trygg med att alla rutiner har följts.

– Vi har riktlinjer och personalen får stöttning och de har skydd. Ingen vet hur smittan har kommit in. Vi har boende som rör sig i samhället. Det kan ha kommit in den vägen.

En i personalen med coronasymptom har besökt sjukhus och blivit testad. På onsdagen kom beskedet att hen är drabbad av corona. Personen i fråga vistas i hemmet.

Under onsdagen testades en personal positiv och fem stickprov har gjorts bland de boende. Resultaten ska var klara under torsdagen.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här