En misstänkt för yxrånet på Strandbaden frisläppt

Uppenbarligen är bevisningen inte i alla delar särskilt stark mot de misstänkta Strandbadenrånarna. Efter överklagande har hovrätten släppt en av de fyra misstänkta ur häkte.

ANNONS
|

– Utan att kunna gå in på några detaljer så var jag förvånad över att min huvudman över huvud taget häktades av tingsrätten. Men nu har hovrätten i alla fall släppt honom, säger advokat Lars-Olof Lindgren som företräder den nu frisläppte 27-åringen, hemmahörande i Laholm.

Lindgren menar att bevisningen är väldigt tunn, och tillägger att han som advokat vid det här laget är luttrad; det krävs ibland rätt lite av preciserad bevisning för att en misstänkt ska bli häktad.

Advokatens inlaga till hovrätten är en intressant läsning, eftersom den är en första offentlig handling som visar på bevisningens styrka, eller snarare svaghet, i det här fallet. Enligt advokat Lindgren utgörs nämligen bevisningen mot just 27-åringen i huvudsak av att han är bekant med två av de andra misstänkta, att någon av dem förfogar över en vit skåpbil och att det finns uppgifter om att en sådan skåpbil synts i närheten av brottsplatsen när rånet begicks. 27-åringen är även ägare till en typ av bil, som möjligen kan passa in på en bil som körts från Falkenberg rånmorgonen. Och slutligen har det funnits ett par skor hos någon av de misstänkta som utseendemässigt liknar skor som använts av någon gärningsman vid rånet.

ANNONS

”Det torde vara närmast uppenbart att de omständigheter som antecknats ovan inte kan anses utgöra sannolika skäl för att XX medverkat vid rånet”, skrev advokaten i sitt överklagande. Han påpekar också att en omsorgsfull brottsplatsundersökning och husrannsakningar genomförts utan att något framkommit som stöder påståendet att 27-åringen deltagit i rånet.

Efter detta överklagande har hovrätten konstaterat att det inte föreligger sannolika skäl för att 27-åringen ska ha begått vare sig grovt rån eller grovt penningtvättsbrott (som också ingick i misstankarna mot honom). Han släpptes därför i fredags.

Det är med andra ord ett tydligt underkännande av den bevisning som åklagaren hittills presterat.

– Sannolika skäl är ingen exakt vetenskap, utan domstolar kan göra olika bedömningar, kommenterar Klas Lundgren, åklagare i målet.

Rent allmänt säger han att den pågående utredningen, efter häktningen i förrförra veckan, varken har stärkt eller försvagat bevisningen.

– Nu ser bevisningen olika ut för varje person i det här målet. Omständigheterna är inte desamma för alla, säger Klas Lundgren.

Därmed vill han hävda att det inte går att dra en generell slutsats om att alla de fyra misstänkta kommer att försättas på fri fot. Och just nu är läget sådant att ytterligare en misstänkt, en 20-åring från Laholms kommun, har överklagat sin häktning. I det fallet ska åklagaren yttra sig senast i morgon, tisdag, klockan 11. Därefter, någon av de närmaste dagarna, ska hovrätten ta ställning till om också den personen ska försättas på fri fot.

ANNONS

De övriga två har ännu inte överklagat sina häktningar.

Slutsatsen är ändå att bevisningen uppenbarligen svajar i sin helhet. Ett frisläppande ur häktet innebär dock inte att misstankarna avskrivs. Än så länge pågår utredningen som tidigare mot samtliga fyra.

En återkommande kritik från advokathåll är att beviskraven inte är tillräckligt höga vid häktning. Vid en slutlig dom ställs höga krav, men däremot menar många advokater att det i dag inte krävs särskilt mycket för att få någon häktad under utredningstiden.

Insynen i bevisningen för utomstående är dessutom begränsad, eftersom väldigt många häktningsförhandlingar hålls bakom stängda dörrar för att inte uppgifter ska läcka ut som stör utredningen

FAKTA: Rånet mot Strandbaden

Det var natten till den 8 januari som maskerade män, försedda med yxa och kofot, trängde in på hotellanläggningen Falkenberg Strandbad.

Tre ur personalen bands fast med buntband, varefter rånarna tog med sig tre kassaskåp med en okänd mängd kontanter och försvann.

De fyra misstänkta greps efter några veckors polisutredning och häktades av Varbergs tingsrätt den 3 februari.

Brottet har hittills rubricerats som grovt rån, där straffskalan går mellan fyra och tio års fängelse.

ANNONS