Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En femtedel av beställda skolluncher hämtas inte ut

Många elever i Falkenberg har sin undervisning på distans just nu. Men intresset för att både beställa och hämta ut skolluncher har varit svalt. Få beställer och matlådor hämtas aldrig ut.

Ungefär 1300 av Falkenbergs gymnasie- och högstadieelever har just nu sin undervisning på distans. Trots det är intresset för upphämtning av skollunch svalt.

– Vi får in ungefär hundra beställningar per dag för gymnasiet och högstadierna. Av de är det ett tjugo-tal som inte hämtas upp, nästan samtliga som inte hämtar sin mat är gymnasieelever, säger Agneta Elofsson, verksamhetschef för kost och städservice vid Falkenbergs kommun och fortsätter:

– Vi försöker alltid att begränsa svinnet. Hämtas inte matlådor upp försöker vi återanvända den mat som går att återanvända, antingen genom att använda råvarorna i annan mat eller ställa fram skolluncherna nästa dag som ett alternativ för maten som erbjuds för eleverna på plats. Blir det ändå mat över vid slutet av dagen kan vi dela ut extra matlådor om en elev skulle be om det.

Trots det slängs mat dagligen eftersom elever inte hämtar upp den beställda maten.

– Uppskattningsvis slängs fyra portioner varje dag, säger Agneta Elofsson.

En portion mat väger ungefär 400 gram. Det betyder att ungefär åtta kilo mat slängs varje vecka.

Kan inte maten som slängs doneras till behövande?

– Vi har diskuterat det. Samtidigt vill vi inte att det kommer in för många människor och hämtar mat på grund av risken för smittspridning. Men i nuläget finns ingen sådan plan, vi försöker fokusera på att minska mängden svinn, säger Agneta Elofsson

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här