Elias Svenmyr, 11, driver egen vägbutik i Stafsinge

Förra året sparade han pengar till ett X-box. I år vill han köpa en ny tv. Elias Svenmyr från Stafsinge tjänar egna pengar för att köpa det han vill ha.
– Mamma och pappa ville inte köpa dyra saker till mig så då bestämde jag mig för att tjäna egna pengar, säger han.

ANNONS
|

Det är andra sommaren som Elias Svenmyr, 11, ställer ut sin vägbutik vid familjens gård. Där säljer han allt från jordgubbar, lök, drickor, blommor och meloner till Stafsingeborna med omnejd.

Lökarna odlar han tillsammans med sin faster, men resterande produkter kommer från hans pappas arbete som är ett grossistföretag.

– Det är jordgubbarna som säljer bäst. Ibland kommer även grannarnas barn och köper blommor som de ger till sina föräldrar, säger Elias Svenmyr.

Ett större budskap

Till hösten börjar Elias Svenmyr femteklass. Sommarlovet börjar lida mot sitt slut och vägbutiken håller öppet så länge skolböckerna inte tar upp all hans tid. Anledningen till att han startade vägbutiken var för att han ville ha ett X-box, som han inte fick från sina föräldrar.

ANNONS

– Mamma och pappa ville inte köpa dyra saker till mig så då bestämde jag mig för att tjäna egna pengar.

I grund och botten handlar det inte om att Elias föräldrar inte vill köpa saker till honom. Det handlar snarare om att de vill att han ska förstå vikten av ta ansvar, inse pengarnas värde och innebörden av att ingenting kommer gratis.

– Vill man ha någonting är det en bra skola att jobba ihop sina egna pengar. Att känna känslan av att man har gjort det själv, säger Jenny Larsson Svenmyr.

Stöter på naturliga problem

Vägbutiken, som är byggd på en gammal skrinda, är lätt att flytta på när det är dåligt väder. I år har det både regnat och blåst mycket vilket i sin tur har påverkat försäljningen. Trots det verkar Elias få ihop pengar till en ny tv som har varit målet med årets försäljning.

I fjol hade butiken problem med myror. I år är det tvestjärtar som har ställt till det. Det ska sägas att det krävs underhållning för att vägbutiken ska vara fräsch och påfylld.

Allt man behöver finns att tillgå i Elias vägbutik.
Allt man behöver finns att tillgå i Elias vägbutik. Bild: Valentina Lezhneva

– Jag kanske inte står vid vägbutiken hela dagarna, men jag håller mig runt om kring och ser till att fylla på när det behövs och håller djuren borta, säger Elias Svenmyr.

ANNONS

Smidigt nog är det en självbetjäningsbutik. Köparna plockar det som de vill ha och betalar med ”swish” om inte Elias är på plats.

– Det handlar inte bara om att sälja utan också om att ta hand om butiken. Väder, vind och djur är naturliga faktorer som man stöter på och som man måste hantera. Det är ytterligare en lärdom, säger Niklas Svenmyr.

Elias har även en webbshop. Den använde han främst till att sälja majblommor i våras.
Elias har även en webbshop. Den använde han främst till att sälja majblommor i våras. Bild: Valentina Lezhneva

Bra start inför arbetslivet

Väl vid matbordet i familjens kök är det svårt att missa att föräldrarna är stolta över Elias när han berättar om sin vägbutik. Bara från i fjol har de sett honom växa på olika plan, både som person och med förståelsen om pengarnas värde.

– Tidigare var Elias lite blyg när folk handlade av honom. I år kan vi se att han hälsar och pratar på ett annat sätt. Jag tror det är jättenyttigt att träffa olika slags människor, i alla åldrar, redan när man är så ung, säger Jenny Larsson Svenmyr.

Jobbar dina klasskompisar med något liknande?

– Jag vet att några har sålt majblommor tidigare, men jag tror inte att de har en egen affär.

Blir det en tredje sommar med Elias vägbutik?

– Ja det blir det! Vi har redan kollat efter att köpa en liten kyl som kan stå där så att jordgubbarna håller sig fräschare längre.

ANNONS
ANNONS