Eleverna får en rivstart på dagen

Eleverna på Söderskolan står inför en hurtig utmaning – första delmålet är Sverige från söder till norr (2078 km) och hela vägen tillbaka igen. Förutom idrottslektioner har de en hälsomorgon inlagd på schemat.

ANNONS
|

En dag i veckan kickstartar eleverna sin morgon med att antingen springa eller gå några kilometer för att sedan äta frukost ihop. Målet är att koncentrationen och orken ska bli bättre.

–All forskning tyder på att ökad fysisk aktivitet ökar den akademiska prestationen. Som idrottslärare har jag märkt att orken har minskat över tid. Det är inte längre det här spontana idrottandet som det var förr, säger idrottsläraren Veronica Söderman.

Klockan åtta på morgonen samlas eleverna, vissa ombytta till träningskläder och spellistorna proppade med den bästa pepmusiken för att orka så många varv som möjligt. Andra dyker upp i finskjortan och planerar för en skogspromenad och snack med kompisarna.

ANNONS

–Man får frisk luft och det är skönt med mjölksyra i benen. På fritiden är jag hästmänniska sju dagar i veckan, säger Moa Åxman som går i årskurs sju.

–Jag är lite lat och är mer för frukosten och inte så mycket för att springa, säger Albin Lerjebo i årskurs nio.

Hälsoprojektet, som startades upp vid terminsstarten, är obligatoriskt - men det är upp till var och en av eleverna hur mycket de orkar och vill.

–Idrott handlar ofta om att prestera, men detta är mer för välbefinnandet - det är mer kravlöst, säger fritidsledaren Lotta Buvari.

Hon fortsätter:

–Vi blandar årskurserna sex till nio för att eleverna ska få en trygghet i att de känner igen varandra. Man behöver vara trygg för att kunna prestera.

Eleverna på Söderskolan verkar dock inte vara de som sitter stilla alltför mycket. Parkour, cross, thaiboxning, innebandy och jujutsu är några av många aktiviteter som fyller deras lediga tid.

–Idrott är kul. Jag går på kampsport två gånger i veckan och springer lopp ibland, säger Troja Olander som går i sjätte klass.

Klasskompisen Sofia Ceverin fyller i:

–Jag spelar tennis en gång i veckan och hoppar studsmatta så mycket som möjligt. Jag har svårt att sitta still, mina ben vill springa hela tiden.

ANNONS

Fram till höstlovet ska motionsslingan runt skolan nötas in och sedan tar en mer vinteranpassad jympa vid. Då ska det även pratas mer om kost och hälsa.

–Många barn- och ungdomar äter inte frukost, de har inte den tiden. Det är viktigt att man inte missar några måltider, säger skolsköterskan Kerstin Johansson.

Det första delmålet är nästan avklarat. Den 28 september hade eleverna med gemensamma krafter sprungit hela 3281 kilometer.

ANNONS