Knåpande. Britten Torftarp, Kronmakaren, jobbar i sin ateljé med småpyssel inför en ny krona.
Knåpande. Britten Torftarp, Kronmakaren, jobbar i sin ateljé med småpyssel inför en ny krona.

Eldsjälar anordnar ljusfest i Morup

På lördag kväll anordnar hantverkare i Morup med omnejd en ljusfest. Stråket Glommen till Askhult kommer att vara upplyst och besökaren kan fika, titta på konst och besöka en smedja.

ANNONS
|

– De som är i behov av en trevlig, lågmäld myskväll borde komma, säger Britten Toftarp, arrangör till ljusfesten och konsthantverkaren bakom Kronmakaren.

Då hon ofta besökt Ölands skördefest, har tanken på att anordna något liknande i Morup väckts. Britten Toftarp har ihop med två andra skapat en turistvänlig karta, ”Smultronställen”, över platser att besöka i Morupsområdet. Gänget bakom kartan bestämde sig för att arrangera något ihop – och resultatet blev lördagens ljusfest.

– Vi ska försöka skapa en stämning med mycket ljuslyktor och marschaller. Eftersom det är Alla helgons dag så är det många som tänder ljus, vilket känns passande.

ANNONS

Under festen kan man besöka en smedja, en trädgård, ett kafé, ett krukmakeri med saltugnsbränning och två konstateljéer. Gemensamt för flera av deltagarna är att de använder elden som redskap, berättar Britten Toftarp. Hon tänker att besökaren kan stuva in familjen i bilen och ta en tur för att fika, se på fin konst och få reda på hur en smedja fungerar.

– Söker man rock’n’roll kanske man ska gå på något annat. Fast vem vet, det kanske blir det också!

Ljusfesten har en hashtag i sociala medier som är till för att delta i en tävling där deltagaren kan vinna priser. Hashtagen är även till för att skapa kontakt med människor.

– Det här kan bli precis vad som helst, vi hoppas att folk ska tycka att det är en festlig kväll, säger Britten Toftarp.

ANNONS