Avgjutning. Björn Vall gör mallen till Johan Svahns nya sulan i gips. Bild: Håkan Johansson
Avgjutning. Björn Vall gör mallen till Johan Svahns nya sulan i gips. Bild: Håkan Johansson

Egna skador ledde till ny foträtt karriär

40 år av träning och problem med skador fick Björn Vall att vilja hjälpa andra idrottsskadade. Han halkade in på fötter och sen tio år tillbaka jobbar han med fotinlägg.

ANNONS
|

I dag är det Falkenberg FF:s Johan Svahn som ska få nya inlägg till fotbollsskorna. Han har ont i höger knä och vänster fot och träffar Björn Vall på Intersport där han har sin mottagning.

– Många som kommer hit är väldigt medvetna, de har läst på och ibland redan satt sin diagnos, säger Björn Vall.

Björn berättar att han blev intresserad av muskelanatomi och rörelselära eftersom han själv drabbats av många skador. Han började läsa kurser och hade siktet inställt på att bli massör. Parallellt med massörutbildningen läste han en kurs om idrottsskador, där mycket fokus låg på fötter.

ANNONS

– Jag brukar hålla ett öga när personen kommer in i butiken, då är de ofta mer avslappnade och går i sin vanliga gångstil, säger Björn.

Det är allt från personer som redan har inlägg och behöver nya, kunder i butiken som provar ut löpskor, eller personer som blivit ditskickade via vårdcentralen. Många skador uppkommer av problem med fötterna och fel sulor, speciellt vanligt är ryggskador.

– Jag har också en del patienter från Industrihälsovården eftersom jag jobbade där under några år, säger Björn Vall.

– Det bästa med jobbet är att göra människor nöjda och att jag använder min egen erfarenhet i jobbet.

– När de inte kommer tillbaka vet jag att inlägget har funkat, säger Björn.

ANNONS