Efter 440 år fick Berte Qvarn en direktör utanför familjen

Berte Qvarn fyller 440 år och tidigare i år fick familjeföretaget sin första externa vd. Men Johan Bäcklund är långt ifrån ny på jobbet.

ANNONS
|

När Gerd Stenström efter åtta år som vd för Berte Qvarn ville trappa ned föll valet som ersättare på qvarnmästaren Johan Bäcklund.

– Det var Gerd och Per Stenström som frågade mig. De tyckte jag skulle passa perfekt. Det tyckte inte jag, säger Johan Bäcklund.

Men hur det var så tackade Johan Bäcklund till slut ja. Och det är ingen ny arbetsplats för honom, om två år firar han 20 år på Berte Qvarn.

Han började som 15-åring. Sommarjobbet var perfekt, nära hemmet i Asige. Och det gav mersmak. Efter teknisk linje på gymnasiet blev han fast anställd 1992, på en förmanspost som mjölnare.

ANNONS

Efter ett års praktik i Tyskland, mest för att träna tyskan, var det dags för två år på kvarnskola i Schweiz, för att bli kvarnmästare, eller qvarnmästare med företagets gamla stavning. Det finns bara två skolor i Europa, en i Schweiz och en i Tyskland, och Johan Bäcklund är en av åtta kvarnmästare i Sverige. Arbetet är processingenjörens, men inriktat på kvarnverksamhet.

Efter examen 1997 föll mycket på plats.

– Det viktiga i livet är att hitta den röda tråden, det är också en livsfilosofi. Att hitta ett intresse som motiverar en. Efter kvarnskolan kändes det som att jag hittat den röda tråden.

Det är naturen som intresserar honom, hur en del i naturen påverkar en annan och hur hela kedjan hänger ihop när alla parametrar läggs samman.

– Mamma kommer från en jordbrukarfamilj och morfar betydde mycket för mig. Jag är intresserad av naturläran helt enkelt.

Intresset stämmer väl överens med Berte Qvarns motto med lokal förankring och att agera miljövänligt.

För några år sedan kom dinkel till Sverige, en produkt som setts i Tyskland och Schweiz. Konventionellt dinkel går inte att odla i Sverige, det krävs stråförkortningsmedel. Därför valde Berte Qvarn ekologiskt odlat.

– Det är dyrare, men samvetet är rent, säger han med fast blick.

ANNONS

Johan Bäcklund har kvar sitt arbete som qvarnmästare. Berte Qvarn är för litet för att ha en administrativ vd och med den här lösningen kan han fokusera på sitt yrke och samtidigt utveckla företaget.

En av kvarnmästarens viktigaste uppgifter är att se till att råvaran håller god kvalitet. Johan Bäcklund jämför med en kock. Om man har bra saker in är det lättare att få bra saker ut.

– Bra råvaror blir bra kvalitet och bra kvalitet säljer alltid. Det värsta som kan hända en qvarnmästare är när det regnar hela hösten. Då är råvaran av sämre kvalitet.

Med snart 20 år på samma arbetsplats har han inga planer på att flytta på sig.

– Det rinner i ådrorna, det finns i blodet. Men samtidigt är det viktigt att man hela tiden vill utvecklas. Den dagen jag går till jobbet och tycker det är tråkigt hoppas jag att någon säger till mig att det är dags.

Johan Bäcklund menar att de viktigaste egenskaperna för en vd är ödmjukhet och lyhördhet inför att vissa avdelningar kan så mycket mer än vd:n. Och det finns ett arv att förvalta.

– Gerd tillförde en otrolig social harmoni till Berte Qvarn. Hon byggde broar mellan avdelningar som var väldigt olika. De är en tung börda att förvalta, men jag slipper bygga broarna i alla fall.

ANNONS
ANNONS