Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dynamitdomen fastställd

På måndag skulle målet med den uppmärksammade dynamithärvan ha tagits upp i hovrätten. Men i veckan drogs överklagan tillbaka.

Förra sommaren hittades cirka 500 kilo dynamit hos en nu 42-årig man i Falkenbergs kommun. Sprängmedlen hade han stulit mellan september 2012 och februari 2015 när han arbetade för en sprängfirma.

I januari dömdes mannen av tingsrätten till 2 år och 6 månaders fängelse för grov stöld och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Domen överklagades av 42-åringen som erkänt stölderna. Men han menade att brottet inte bör ses som grovt eftersom arbetsgivarens kontroll var så bristfällig att det inte krävdes någon större list att lägga beslag på dynamiten.

Målet skulle tas upp i hovrätten på måndag, men är nu inställt.

– Jag vet faktiskt inte varför. Jag har bara fått i uppdrag att dra tillbaka överklagandet. Men jag skulle tro att han inte vågar riskera att få en strängare påföljd, säger 42-åringens advokat Anders Roy.

Åklagaren hade yrkat på 5 års fängelse i tingsrätten och valde först att inte överklaga. Men i och med att 42-åringen överklagade gjordes ett anslutningsöverklagande. Ett sådant faller automatiskt om det ursprungliga överklagandet dras tillbaka.

Därmed är domen på 2,5 års fängelse fastställd för 42-åringen som är tidigare ostraffad.

En något yngre man som köpt 50 kilo dynamit av 42-åringen dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn och valde i första vändan att inte överklaga sin dom till hovrätten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här