Prästen Markus Leandersson tror på drop in-dop för att underlätta.
Prästen Markus Leandersson tror på drop in-dop för att underlätta. Bild: Lena Lyxell

Drop in-dop på prov

Dop utan en massa förberedelser, det ska prövas i Hertingkyrkan i november. Präster och musiker står redo, dopklänning finns att låna och församlingen bjuder på kaffe och tårta.

ANNONS
|

Den 7 november testar Falkenberg och Skrea församlingar ett nytt grepp, drop in-dop i Hertingkyrkan. Inga förberedelser behövs, det är bara att komma och såväl barndop som vuxendop välkomnas.

Konceptet har prövats på andra håll i Sverige och prästen Markus Leandersson var till en början skeptisk.

– Jag tyckte att det var någon sorts billighetsvariant. Men när jag tänkte mer på det insåg jag att det är en fantastiskt bra idé. Vi sänker tröskeln, det är många som tycker att det är svårt att få ihop dopkalas och allt runtomkring. Inte minst i coronatider.

Församlingen vet inte hur stort intresset är än, men står rustade för att ta emot alla som önskar döpas.

ANNONS

Logistiken är noga genomtänkt för att vara både coronasäker och effektiv. Hertingkyrkan valdes med tanke på möjligheterna att ha skilda in- och utgångar och separata rum för dopsamtal. Efter dopet bjuder församlingen på kaffe och tårta.

Vid dopsamtalet finns möjlighet att önska musik eller en text att läsa för den som vill. Målet är fina, högtidliga dop utan besväret med att anordna dem. Gäster är välkomna, men den som önskar dopkalas för hela släkten får boka ett annat tillfälle.

Faller det hela väl ut är tanken att fortsätta med drop in-dop några gånger per termin. Det finns möjlighet att döpa personer även från andra församlingar.

ANNONS