Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rebecka Andersson sliter på nätterna för att rädda jordgubbsplantorna från frosten. Bild: Alma Tallborn
Rebecka Andersson sliter på nätterna för att rädda jordgubbsplantorna från frosten. Bild: Alma Tallborn

Dramatiska nätter på Munkagårds jordgubbsfält

Sommarens jordgubbar hotas av vårens många frostnätter. Rebecka Andersson på Munkagård i Falkenberg har spenderat nätterna på fälten för att rädda årets skörd.

Rebecka Andersson går stolt längst raderna av jordgubbar på Munkagård Egendoms jordgubbsfält. Munkagård har funnits i familjen Anderssons ägo sedan 1978, och har sedan dess drivits av två generationer Anderssons. På sommaren bedriver de självplock på de stora fälten. Det är på dem som Rebecka spenderat de senaste nätterna i lera och kyla för att säkra årets jordgubbsskörd.

– Kvart i nio på kvällen var jag här igår och hade redan markfrost. Då är det bara ut och se till att sprinklersystemet sätts igång. Sen sover vi här i bilen och får hålla koll så att ingen av dem slutar fungera, säger Rebecka Andersson.

Boven i dramat är kylan och vårens många nätter med minusgrader hotar att förstöra jordgubbsskörden. Men hos Rebecka verkar det hårda jobbet med frostbevattning gett resultat.

– Vattnet har gått på nu i flera nätter så det är lerigt och kallt. Lägger en sprinkler av så är det bara att springa ut i mörkret i leran och akta sig för alla andra sprinklers så man inte får en kalldusch. Iskall och blöt blir man, men annars blir det ju inga jordgubbar, säger Rebecka Andersson och fortsätter:

– Jag hittar inte en enda svart! Det betyder att vi har gjort ett bra jobb.

Frostbevattning är när man helt enkelt håller ett jämt vattenflöde på plantorna under hela tiden det är minusgrader. Vatten som fryser kräver energi, och det resulterar i värme som förhindrar jordgubbarna från att frysa. Skulle vattenflödet sluta för tidigt, dör jordgubbarna och blir svarta.

– Det ligger ett tjockt lager is över plantorna på morgonen och det känns så surrealistiskt att det räddar dom från att frysa. Men det är något magiskt över att gå mellan raderna i soluppgången när man hör hur det klirrar och ser hur det glittrar vid fötterna.

Frostbevattning hindrar plantorna från att frysa under natten. Bild: Rebecka Andersson
Frostbevattning hindrar plantorna från att frysa under natten. Bild: Rebecka Andersson

Frostnätter i maj är ovanligt i Halland, speciellt när det varit så många som i år. En enda frostnatt kan resultera i att en hel veckas sommarskörd går förlorad. Med en plocksäsong på runt tre veckor vore det ett stort tapp för verksamheten.

– Med de marginalerna så går det inte att chansa, då är det bara ut i kylan som gäller. Jag kan ibland få frågan av besökare om vad jag gör de resterande 49 veckorna om året, många verkar inte förstå att en lyckad jordgubbsskörd innebär slit under alla årets säsonger, säger Rebecka Andersson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här