Drömsk Skällingegädda tog Tobias till Söderhavet

Efter otaliga timmar vid Skällingesjön fick Tobias Dahlin från Falkenberg till den sagolika bilden på gäddan bland näckrosorna. Med bilden vann han den internationella tävlingen i undervattensfoto Ocean Art.

ANNONS
|

– Det känns ju kul att det blev en halländsk bild som hamnade där, säger han.

Med konkurrens från hela världen tog Tobias Dahlin hem tävlingen i undervattenfoto Ocean Art, i klassen kallvatten. Till vardags jobbar han som gymnasielärare, men i sommar tänker han utnyttja vinsten – en dykresa till Salomonöarna i Söderhavet.

– Det skiljer ju sig en del från Skällingesjön, men var och en har sin charm, säger han.

Bilden är en del av hans kommande fotoboksprojekt med bilder från västsvenska insjöar. Arbetstiteln avslöjar det genomgående temat ; Sjöar - där verklighet möter sagan.

– Världen under vattnet är nära oss på många sätt. Vi lever i ett land med nästan 100 000 sjöar, men ändå är det väldigt få som vet hur det ser ut på andra sidan ytan. Jag tänker mig att det är lite av en sagovärld för många. Det är den känslan jag vill lyfta fram i mina bilder, säger han.

ANNONS

Intresset för undervattensfoto går hand i hand med dykintresset, även om fotointresset i dag får ta större plats.

– Från början var jag nog en dykare som fotograferade. I dag är jag mer en fotograf som dyker, säger han.

Bakom bilden ligger många timmars vistelse och spejande vid sjön.

– Just Skällingesjön är bra för den är väldigt klar i kombination med att det finns mycket liv. Jag har hängt där en hel den sista tiden och upptäckte ett litet område med näckrosor och gäddor, säger han.

När han hade hittat den vackra näckrosbakgrunden till bilden var det bara att vänta på att en gädda skulle dyka upp och posera.

– Ja, det är så man får göra. Visst är det tålamodsprövande. Det går ju att leta mer aktivt och hitta fisken först och hoppas på att ha tur med bakgrunden, men jag gjorde såhär, förklarar han.

Den kommande boken är den tredje i ordningen. Han har tidigare gett ut böckerna Västerhavet - en hotad skönhet och Bättre bilder/dyk där han tipsar om vad man ska tänka på vid undervattensfotografi.

– Framförallt ska man tänka på hur man beter sig i vattnet så att man inte rör upp bottnar och gör det grumligt till exempel, säger han.

ANNONS
ANNONS