Dottern Laila Alnestål kritisk till besöksförbudet

Det rådande besöksförbudet i Falkenbergs kommun gäller fram till den 28 februari. Laila Alnestål, vars mamma bor på Berguven, är kritisk till att dörrarna hålls stängda trots att boende vaccinerats med andra dosen.

ANNONS
|

— Jag tycker det är alldeles fel. Det har gått nästan två veckor sedan min mamma fick sprutan så det finns ingen anledning till ett besöksförbud, säger hon.

Som tidningen tidigare rapporterat väntas vaccinet mot covid-19 uppnå full effekt cirka två veckor efter att andra dosen tagits. Trots att vissa boenden är i mål innan den 28 februari kommer besöksförbudet att fortsätta gälla fram till dess.

Laila Alnestål menar att besöksförbudet saknar grund nu när boenden blivit färdigvaccinerade. Hon förklarar att det varit hemskt att inte få besöka sin dementa mamma på Berguven.

— Det har påverkat oss jättemycket. Plexiglasskivan funkade inte, hon blev bara arg och förstod inte varför jag inte kunde följa med in. Och nu brukar hon fråga mig om jag kan komma och hälsa på, säger Laila Alnestål.

ANNONS

I förra veckan fick Laila Alnestål ett undantagstillstånd för att besöka sin mamma inne på boendet.

— Jag ringde in och var arg och förtvivlad. Jag kämpade för mig själv, men det är inte rätt mot alla andra. Många anhöriga är i 90-årsåldern och orkar inte stå på sig, så det blir orättvist på det sättet också.

”Vi vill inte falla på målsnöret”

Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun, har förståelse för kritiken som riktas mot besöksförbudet. Han menar dock att förbudet är fortsatt nödvändigt.

— Jag har full förståelse för att man är fruktansvärt trött på detta. När man vet att ens anhöriga fått sin andra vaccindos förstår jag att man ställer sig frågande till ett besöksförbud, säger han och fortsätter:

— Men man kan inte ha besöksförbud på enskilda boenden och vi ligger inte i samma fas på samtliga boenden. Det sista boendet får därför vara riktmärket för hur länge förbudet ska gälla och då är det rimligt att öppna från och med den första mars.

Undantag för besök har inte bara gjorts i Laila Alneståls fall. Kommunen har varit flexibla med undantagen om det funnits giltiga skäl till det, förklara Daniel Johansson.

— Det kan vara vård i livets slutskede eller andra orsaker, som att närstående eller boende lider av besöksförbudet. Undantagen görs i dialog med enhetschefen och vi försöker hålla en gemensam linje för att det ska bli likt med hur vi gör våra bedömningar, säger han.

ANNONS

Den omfattande smittspridningen inom Falkenbergs äldreomsorg har avtagit de senaste veckorna. I dagsläget finns tre konstaterade fall med covid-19 inom hemtjänsten och fyra fall på Ätranhemmet. Trots att läget ser ut att ljusna står Daniel Johansson fast vid att det finns behov av ett besöksförbud fram till den 28 februari, inte minst till följd av den höga smittspridningen i Halland.

— Det gäller att ha is i magen, vi kommer ha en helt annan situation när dos två uppnått sin fulla effekt på våra boenden. Vi har stått ut i elva månader och vi vill inte falla på målsnöret, säger han.

Vaccinationsläget i Falkenbergs äldreomsorg

• Totalt 2 000 personer har fått sin första dos med vaccin i Falkenbergs kommun. Dessa innefattar personer på särskilt boende, personer med hemsjukvård och äldreomsorgspersonal.

• Cirka 500 personer på särskilt boende och 700 personer med hemsjukvård har fått sin första dos. Vaccineringen av dos två är igång.

• I Falkenbergs kommun ingår cirka 1 300 anställda i fas ett för vaccination. Av dessa har cirka 800 personer fått sin första dos. Vaccineringen av dos två har påbörjats.

• Över 75 procent av de anställda som ingår i fas ett har uppgett att de vill vaccineras mot covid-19. Andelen har ökat över tid, enligt Daniel Johansson.

• Kommunen har fått sina första doser med vaccin från Astra Zeneca. Kommunens företagshälsovård kommer att påbörja vaccineringen av dessa doser i veckan.

ANNONS