På plats. Rickard Forsgren, tf hovrättsassessor, och Henrik Löv, hovrättsråd, syns till vänster i gruppen som lyssnar på Kaj Mårtensson som för talan för de närboende.
På plats. Rickard Forsgren, tf hovrättsassessor, och Henrik Löv, hovrättsråd, syns till vänster i gruppen som lyssnar på Kaj Mårtensson som för talan för de närboende.

Domstol synade Mannaberg

Tvistefrågorna hade de redan klart för sig, men nu har Mark- och miljö-överdomstolen fått se Mannaberg med egna ögon. Under hösten väntas ett avgörande i högsta instans.

ANNONS
|

Fem representanter från Mark- och miljööverdomstolen kom till Skrea Mannaberg för att göra en syn av det område där kommunen har detaljplanerat för 70 småhus.

Omkring 35 personer närvarade, bland dem både närboende som är emot planläggningen och Falkenbergs kommun som har överklagat mark- och miljödomstolens avslag.

– Det finns väldigt mycket argumentation från parterna i handlingarna. Då är det bra att de får tala om vad de har skrivit, vad det är vi ska titta på. Vi får en bättre förståelse för diskussionen, säger hovrättsrådet Henrik Löv.

Genom hela promenaden var parternas argument bekanta. Närboende saknar en miljökonsekvensbeskrivning och anser att detaljplanen innebär stora miljörisker. Kommunen tycker att de tagit hänsyn till skyddsvärda områden och att deras miljöutredningar är tillräckliga.

ANNONS

Närboende pekade ut flera platser som de menar har höga naturvärden. Bland annat diket där det är tänkt att placeras ett bullerplank, stenmuren som delvis ska tas bort och mossen som de anser är hotad.

– Det finns en uppenbar risk att det går snett vid sprängningen och att man tömmer både vattenhålorna som finns inom planområdet och i värsta fall även Mannabergs mosse. Vi menar att miljöaspekterna borde ha utretts i en miljökonsekvensbeskrivning, säger Kaj Mårtensson som förde talan för de närboende.

Kommunens representanter förklarade hur de anser sig ha tagit hänsyn till miljön på olika punkter.

– Det blir väldigt lite sprängningar och de riskerar inte mossen över huvud taget. När man pratar om större, om de nu ens blir större sprängningar, blir de väldigt långt ifrån mossen, säger kommunens advokat Peter Näslund.

Närboende har efterfrågat en miljökonsekvensbeskrivning även gällande bland annat N-artsskyddade groddjur i området. Kommunekologen argumenterade däremot för att just de vattensamlingar som finns inom planområdet inte är gynnsamma miljöer för groddjur.

Hovrättsrådet Henrik Löv tackade för guidningen och avslutade med en uppmaning:

– Om ni vill att det ska få ett slut, håll då inte på att yttra er i onödan och upprepa er. Domstolen utgår nu ifrån att vi har det underlag och material som krävs för vår beredning.

ANNONS

Kommunen ville däremot yttra sig angående närboendes senaste skrivelse till domstolen och fick två veckor på sig. Enligt Henrik Löv räknar Mark- och miljööverdomstolen med att komma med ett avgörande under hösten.

Fyra markägare ville bygga på ett område som tillhör strövområdet Mannaberg i Skrea och kommunen arbetade fram en detaljplan för 70 småhus. Kommunfullmäktige godkände detaljplanen i januari 2014. Även Länsstyrelsen sa ja, men närboende överklagade till Mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen upphävde detaljplanen i december 2014. I domen skrev domstolen att det skulle krävas ytterligare miljökonsekvensutredning innan byggplanen kan antas, eftersom det inom området bland annat finns rödlistade arter och höga naturvärden.

Kommunen valde då att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen. Fem representanter från domstolen besökte Skrea Mannaberg under torsdagen för en så kallad syn.

ANNONS