Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Listan på vad djurägaren måste åtgärda är lång. Bland annat hade hundarna vanskötta klor. Bilden har inget med missförhållandet att göra.

Djur fick avlivas – länsstyrelsen kräver bättring

Trots påpekande från Länsstyrelsen lever ett stort antal djur under högst tvivelaktiga förhållanden på en gård utanför Ullared. Nu kräver myndigheten omedelbar bättring av djurägaren.

Tillsynen brister för såväl hundar som katter och ett tiotal nötkreatur på gården. Efter en anmälan i november förra året besökte länsstyrelsens inspektörer djurägaren. Då stank stallet av urin och höga halter av amoniak uppmättes på platsen. Hundarna gick omkring i sin egna avföring och rastades inte i tillräcklig utsträckning. Klorna var långa och rastgården som var för liten saknade tak. Katterna hade det inte bättre. Två av åtminstone tio hade kraftig diarré och fick vård direkt. Flera av dem hade dessutom öronskabb.

Vid en uppföljande kontroll i mitten av januari var läget fortfarande inte bra. Ytterligare en katt, som inte hade uppmärksammats tidigare, var i så dåligt skick att den fick avlivas direkt. Katten var extremt mager, saknade delvis tänder och orkade inte stå på benen. En tredje katt hade fortsatta problem med diarré.

Nu kräver länsstyrelsen en omedelbar uppryckning av mannen som äger djuren. Både hundar och katter måste få tillräcklig vård och tillsyn. Att bara rasta hundarna i den undermåliga rastgården duger inte och de djur som är sjuka måste få vård eller avlivas, skriver myndigheten i sitt föreläggande.

Mannen har i kontakten med länsstyrelsen sagt att han har för avsikt att åtgärda problemen men har inte lyckats ge något tydligt besked om hur många djur han faktiskt äger, vilket oroar djurskyddsinspektörerna.