Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Så här gör vi. Stina och Ida på Fajans förskola visar sina berättelser på i-paden som hålls av Marianne Qvarford. Mari-Louise Wernersson och Åsa Zetterberg lyssnar och lär. Bild: Ola Folkesson

Digitalisering öppnar dörrar

Grodan har haft sin årliga fest men paddan blev inte bjuden och var inte glad. Hur det gick kan man se i en fyra minuter lång film som gjorts på Fajans förskola.

Ett exempel på hur man kan använda IT i förskolan. Stina, 6 år, och Ida, 5 år, visar hur de med hjälp av vuxna skrivit egna böcker. Tillsammans med några kamrater har de även gjort filmen om grodan med hjälp av en ipad.

Besökarna är Åsa Zetterberg, sektionschef på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) och kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C). Åsa jobbar på SKL:s avdelning för digitalisering och är på visit i sin gamla hemstad för att se hur man jobbar med IT i förskolan.

– Falkenberg har utmärkt sig under lång tid på det här området och det händer saker hela tiden. Jättekul att man vågar ta de här stegen, säger Åsa Zetterberg.

Förutom Stina och Ida berättar förskolläraren Marianne Qvarford och förskolechefen Margret Lilliehöök hur ipaden utnyttjas. Den kan även användas till pedagogiska spel och man kan filma barnen inför utvecklingssamtalen så att föräldrarna kan se barnen i aktion i verksamheten. Möjligheterna är många och det sker en explosionsartad utveckling på det här området.

– Men det är inte bara att sätta en ipad i händerna på barnen. Man ska göra det på rätt sätt och det finns baksidor med, konstaterar Åsa Zetterberg.