Ny lag. Från och med 1 november ska det bli enklare att beviljas skuldsanering. Enligt den nya lagen ska Kronofogden utreda och ta reda på information om vilka skulder en person har.
Ny lag. Från och med 1 november ska det bli enklare att beviljas skuldsanering. Enligt den nya lagen ska Kronofogden utreda och ta reda på information om vilka skulder en person har.

Det ska bli enklare att få skuldsanering

Antalet falkenbergare med skulder hos Kronofogden ökar. En ny lag ska göra det enklare att ansöka om och att beviljas skuldsanering.

ANNONS
|

Förra året hade omkring 1200 personer i Falkenberg skulder hos Kronofogden på drygt 200 miljoner kronor totalt. Av dessa ansökte 42 stycken om att få sina skulder sanerade. En ny lag ska göra det enklare för privatpersoner och den som driver enskild näringsverksamhet att ansöka om och beviljas skuldsanering. Enligt Hans Berg, konsument- och budgetrådgivare på Falkenbergs kommun, ökar antalet falkenbergare som behöver hjälp med sin ekonomiska situation.

– Ofta har de som kommer till mig hamnat i någon oförutsedd situation. Det kan vara arbetslöshet, separation eller sjukdom, säger han.

Enligt den nya lagen ska Kronofogden ta större ansvar för att utreda och ta reda på information om vilka skulder som finns. Något som den enskilde i dag gör på egen hand, ofta tillsammans från kommunens budget- och skuldrådgivning.

ANNONS

– Det går att få ett slut på problemen, men då krävs det att man tar itu med och jag uppmuntrar alla att ta hjälp av oss, säger Hans Berg.

För att underlätta ansökan behöver du enligt den nya lagen inte lämna lika detaljerade uppgifter om dina skulder som tidigare, och det ska gå snabbare att komma igång med avbetalningen. Man kommer även att betala av till Kronofogden, i stället för som i dag till varje enskild fordringsägare.

– Det blir enklare för den enskilde att hantera, säger Hans Berg.

En skuldsanering innebär att privatpersoner och de som driver enskild näringsverksamhet kan få hjälp av myndigheterna att bli av med sina skulder. Lagen träder i kraft 1 november.

ANNONS