Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ljus i mörkret. Bild från provbelysningen i vintras. Snart blir det verklighet.

Det ljusnar för torget

Falkenberg går mot ljusare tider. Nu söker kommunen tillstånd av länsstyrelsen för att få belysa stadshuset och området kring Rådhustorget.

En bättre upplyst stadskärna har varit på många invånares önskelista en längre tid. Sedan ett år tillbaka arbetar kommunen med ett förslag till belysning av Rådhustorget. Utredningen togs fram förra hösten och i vintras genomfördes en provbelysning. Nu börjar projektet ta form på riktigt. Tanken är hela omgivningen ska lysa upp i början av november.

Förutom ljuskällor riktade mot fasader, träd och skulpturer så planeras det för ett drygt dussintal lyktor, både på stolpar och monterade på byggnader. 
Det blir nu grannlaga uppgift att välja rätt formspråk på armaturerna eftersom torget bär spår från många olika stilepoker, berättar stadsarkitekt Johan Risholm. Torget har anor från tidigt 1800-tal medan stadshuset till exempel uppfördes så sent som i slutet av 1950-talet.
– Det är svårt att hitta armaturer som passar in. Men lamporna som sitter på de stolpar som redan finns vid torget i dag är inte så förskräckliga egentligen, säger säger Johan Risholm. 

I dagarna ansökte kommunen om tillstånd från länsstyrelsen. Både stadshuset och torget är byggnadsminnen. Hela innerstadsområdet, som vilar på ett äldre stadslager, klassas dessutom som ett fornminne.
– Min förhoppning och övertygelse är att det inte är några problem och att vi får dessa tillstånd, säger Johan Risholm.