Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klimatsmarta. Kajsa Johansson, Olivia Johansson och Saga Lacke har gett ut en kokbok med recept för den som tänker på miljön vid matlagning. 

Deras kokbok tänker på miljön

Rosa dammsugare, omelettrulle med räkor och färskost, vegetarisk kikärtswrap, ris- och kycklinggratäng. Nu finns en klimatsmart kokbok för många smaker.

Saga Lacke, Kajsa Johansson och Olivia Johansson går andra året på gymnasiet. De är nyblivna kokboksförfattare. Deras bok heter "En matsmartare vardag" och består av 24 olika recept. Recepten har de gjort själva utifrån tre olika kriterier:

  • Recepten är anpassade efter vilka varor som finns för årstiden.
  • Råvarorna ska ha sitt ursprung så nära oss som möjligt.
  • Recepten ska bidra till att matsvinnet minskar.

– I skolan pratade vi mycket om miljö. Då fick vi idén att göra klimatsmarta recept, säger Oliva Johansson. 

Sara Lacke och Oliva Johansson är från Falkenberg och Kajsa Johansson bor i Tvååker. Deras vägar korsades på Peder Skrivares skola i Varberg. Där har de startat ett UF-företag och hoppas att deras bok ska bli en succé. 
– Vi ska bland annat sälja den på julmarknader nu inför julen, säger Oliva Johansson.

Saga, Kajsa och Oliva tycker inte att det varit svårt att hitta recept som uppfyllde deras krav. De har provlagat hemma och deras familjer har fått vara försökspersoner. För att få grepp om vilka råvaror som passade bra att ha med i recepten gjorde de en undersökning bland vänner och bekanta för att få veta vilka matvaror som oftast kastas. De kom fram till att grönsaker, frukt, pasta och ris ofta hamnar i soporna. 
– Vi hämtade inspiration från recept som fanns och så ändrade vi dem så att de skulle passa oss, säger Saga Lacke.

Deras projekt har fått stor uppmärksamhet bland elever och andra.
– Många vill laga miljösmart, men det finns inte särkilt många miljövänliga kokböcker, säger Kajsa Johansson.

Kokboken innehåller fiskrätter, kyckling, vegetariskt och kötträtter och en dessert för varje månad. 
– Det är hyfsat snabba och enkla recept. Vi har förstått att många har ont om tid, säger Kajsa Johansson.

Förutom en förteckning över vilka ingredienser som ingår i rätten och hur man gör, finns ett tips med till varje recept. Den som till exempel vill göra rosa dammsugare får tipset att använda kakrester, exempelvis en torr sockerkaka till kaksmulet. Dessutom finns tabeller över vilka matvaror som passar bäst för årstiden och fem tips på hur man äter miljövänligt.

Författarna är överens om att de lärt sig mycket genom arbetet med boken och dessutom har intresset för matlagning vaknat.
– Det är faktiskt riktigt roligt att laga mat, säger Saga Lacke.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här