De startar e-handel med julgranar i Falkenberg

Henrik Pettersson och Bernt Johansson började plantera granar i Vessige Åhs år 2015. Nu när de första granarna är färdigodlade kom de på den ovanliga idén att sälja dem genom e-handel. — Man köper ju allt annat över nätet, resonerar Bernt Johansson.

ANNONS
|

I Vessige Åhs har det planterats ungefär 40 000 granar och fler ska det bli. Det instängslade området på åtta hektar väntas få ytterligare 5 000 granar nästa år.

— Kan man sälja 90 procent av det man planterat så är det bra, då kan vi sälja 4 000 granar per år, förklarar Bernt Johansson.

Man märker att Bernt Johansson har ett stort intresse för hur granarna ska skötas. Han är den som främst tar hand om dem under sommaren, när Henrik Pettersson arbetar med sitt lantbruk.

— Jag har ett oändligt humör så jag kan lägga ner hur mycket arbete som helst på att klippa, men det finns ju en gräns för vad som är lönsamt, säger han.

ANNONS

I år ska de sälja de första 200 granarna och inför försäljningen har de startat upp en e-handel, vilket är unikt för Falkenberg. I förra veckan öppnade hemsidan och hittills har fyra beställningar kommit in.

— Vi kom på idén eftersom allt annat blir e-handel. Vi börjar försiktigt med hemkörning inom Falkenbergs kommun. Det är ett prov för att se om det finns en marknad för det, men man får ge det ett par år. Folk kanske tycker att det är smidigt att kunna få den hemkörd, säger Henrik Pettersson.

Utöver e-handel kommer granarna säljas vid matbutiker och på sikt är planen att sälja granar på plats i Vessige Åhs.

Träffades i en butik

Bernt Johansson planterade sina första granar i Gunnarp år 2007 och började sälja julgranar några år senare. När han ville utöka sin granodling gick han på jakt efter nya marker. Henrik Pettersson fick därför en förfrågan när han besökte en butik för att prova kläder.

— En man kom och frågade om jag visste någon som hade mark till att odla granar och jag tänkte att jag kanske har det. Vi bytte nummer och hördes och kemin stämde, så det har rullat på, förklarar Henrik Pettersson och fortsätter:

ANNONS

— När min far ägde fastigheten pratade han om att odla granar här, men vi var inte riktig hemma i hur det funkade.

Tillsammans går de nu under varumärket Falkenbergsgranen. Odlingarna består av Rödgran och Kungsgran, som det finns flera skillnader på. Medan Rödgranen tar ungefär sju år att odla tar Kungsgranen cirka tio år. Dessutom kräver Kungsgranen mer skötsel.

Utöver det påverkas granarna av yttre faktorer, som väder. Bland annat blev planteringarna förstörda av torkan 2018.

— År 2025 kommer granarna vara dyra, för då fattas en årgång, avslutar Bernt Johansson.

ANNONS