Vågar säga sitt. Ulrika Mullen och Monika Breti delade ut kanelbullar, pratade med förbipasserande och spred positivitet.
Vågar säga sitt. Ulrika Mullen och Monika Breti delade ut kanelbullar, pratade med förbipasserande och spred positivitet.

De sprider kärlek för allas lika värde

”Vi arbetar för ett Falkenberg där alla kan leva tillsammans. Oavsett om du kommer från Skogstorp, Syrien eller Seattle”. Så beskriver nätverket, Falkenbergare tillsammans, sin verksamhet.

ANNONS
|

Falkenberg. De är ungefär tio personer från Falkenbergare tillsammans som samlas varje måndag för att ha möte om vad de kan göra för att uppmärksamma alla människors lika värde. Något som borde vara en självklarhet.

– Det är inte skillnad på folk och folk, vi står upp för alla människors lika värde. Det är positivt med mångfald, och vi vill vara positiva och sprida kärlek, säger Ulrika Mullen, som är en av dem som var med och startade nätverket.

Falkenbergare tillsammans startades i slutet av mars med en promenad för allas lika värde, som gjordes tillsammans med 10 i 1–rörelsen, som var en del av flera antirasistiska manifestationer runtom i landet. Det är tidningen, Expo, som ligger bakom Tillsammansskapet, där varje grupp är ett eget, lokalt initiativ som jobbar för att stärka sammanhållningen lokalt.

ANNONS

– Jag vill inte ha slösat bort mitt liv och inte ha bidragit till något, utan jag vill kunna säga att jag har gjort allt jag har kunnat, säger Monika Breti, som skapade 10 i 1–rörelsen.

Nätverket anordnar olika aktioner för att få fram sitt budskap. De har bland annat gjort ett hjärta för varje hatbrott, där de samlades och klippte hjärtan som sedan sattes upp.

– När vi möts av negativa symboler då sprider vi kärlek, förklarar Ulrika Mullen.

Nätverket är partipolitiskt och religiöst obundet, och bygger på en ickevåldsprincip. På bara ett halvår har Falkenbergare tillsammans fått 438 som gillar gruppen på Facebook.

– Jag hade inga förväntningar, men när det blev tresiffrigt så kändes det så gött. Att det är så många som stödjer det vi gör, förklarar Mullen.

Det blev stort uppsving vid valet då de var ute på olika ställen i kommunen och uppmanade folk att gå och rösta. Eftersom nätverket är partipolitiskt obundet, så var det viktigaste att förklara hur man röstar och att få människor att göra sin röst hörd.

– Demokratin är otroligt stark det är viktigt att visa den, menar de på.

Nätverket kommer fortsätta att kämpa för alla människors lika värde med hjälp av olika aktiviteter för att få upp folks ögon, så att alla kan leva tillsammans.

ANNONS

I lördags fanns Falkenbergare tillsammans i centrum och delade ut gratis kanelbullar på kanelbullens dag och pratade med människor som passerade Rörbecksplatsen.

– Det är så roligt för folk blir så glada. Jag får gåshud, sa Ulrika Mullen, som också berättar att de kommer att fortsätta med aktiviteter under hösten.

Falkenbergare tillsammans är en del av Tillsammansskapet.

Tillsammansskapet är stiftelsen Expos plattform för att erbjuda lokala antirasistiska grupper verktyg, kunskap och inspiration för hur man ska ta fighten för sammanhållning i sitt lokalsamhälle, mot rasism och högerextremism.

Gemensamt för grupperna är att de är partipolitiskt och religiöst obundna, arbetar kontinuerligt för sammanhållning och använder sig av icke–våldsprincipen.

Falkenbergare tillsammans startade i slutet av mars. I skrivande stund har nätverket 438 som gillar deras Facebook–sida.

Källa: Falkenbergare tillsammans.

ANNONS