Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De riskerar att utvisas efter studierna

Trots att de bott i Sverige i fem år och snart är färdigutbildade undersköterskor är framtiden oviss. Kravet på fast anställning sex månader efter avslutade studier har fått eleverna att pendla mellan hopp och förtvivlan.
— Det är orimlig, de behövs ju i vården, säger läraren Barbro Andersson.

Mohammad Musa Taheri, Liaqat Shafai, Zamen Ali Gholami och Morad Safai har samlats i ett konferensrum när den sista lektionen på Vuxenutbildningen i Falkenberg är klar för dagen. Snart är de färdiga undersköterskor, men för dem och många andra i klassen känns framtiden osäker.

Alla fyra flydde från kriget i Afghanistan till Sverige vid olika tidpunkter år 2015. Alla har fått två till tre avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd genom åren. Nu omfattas de av gymnasielagen, vilket innebär att de senast sex månader efter avslutade studier behöver ha en tillsvidareanställning eller anställning på minst två år för att få uppehållstillstånd. I annat fall får de lämna landet.

— De flesta av oss betalar redan hyra, jobbar och försörjer oss själva. Men det är inte genom en fast anställning, det är som vikarier, säger Morad Safai.

Han fortsätter:

— Sedan har coronapandemin påverkat arbetsmarknaden mycket. Det är inte lätt att skaffa jobb nu, speciellt inte fast tjänst. Men samtidigt som det känns tufft så är vi snart klara med utbildningen och kämpar på.

Morad Safai är den enda i gänget som redan lyckats få en tillsvidareanställning. Den första oktober öppnar utbyggnaden på Solhagas äldreboende med 40 nya platser och Morad Safai ska arbeta med demensvård. Fram till examen kommer tjänsten kombineras med distansstudier.

— När jag tänker på min bakgrund så lägger jag extra kraft. Jag har ingen andra chans att överleva om jag blir utvisad, så detta är min enda chans, säger han.

Regler kring LAS ställer till det

De övriga tre arbetar som vikarier på andra äldreboenden i kommunen. De berättar att de sökt undersköterskejobb och pratat med sina chefer, men än finns inga tillsvidaretjänster för dem i sikte. Regler kring LAS (lagen om anställningsskydd) innebär att arbetstagarens anställning övergår till tillsvidaretjänst efter 731 arbetade dagar.

Tillsvidaretjänster som utannonseras i kommunen går att söka innan dess. Då är det den sökande med flest arbetade dagar som får företräde. Situationen har fått de blivande undersköterskorna att pendla mellan hopp och förtvivlan.

— Det är ingen bra känsla att kanske behöva tvingas lämna Sverige och utvisas till Afghanistan. Det är likt ett helvete där, även om det inte känns snällt att säga så, säger Zamen Ali Gholami och fortsätter:

— När gymnasielagen kom så kändes det som en extra möjlighet. Ett hopp om att fortsätta kämpa.

”Vi har delvis vuxit upp här”

Att komma till Sverige var att börja om med allt, berättar de. Nytt språk, ny kultur och utan egna nätverk i det svenska samhället. För Liaqat Shafai, som aldrig gått i skolan tidigare, handlade det dessutom om att lära sig att läsa och skriva. Stöttning har de bland annat hittat genom Vinbergs kyrka, där de träffat språkvänner och där några av dem fått kontakt med familjer som de kunnat bo hos under perioder.

Ingen av dem hade erfarenheter inom äldreomsorgen innan de började studera och arbeta i Falkenberg. Att det var ett eftertraktat jobb på arbetsmarknaden var en bidragande faktor till att just undersköterskeutbildningen lockade.

— Nu har vi bott här i fem år. Vi har delvis vuxit upp här, anpassat oss och blivit vana vid samhället, säger Morad Safai.

Läraren: ”Det är inte rättvist”

Barbro Andersson arbetar som lärare för undersköterskeprogrammet på Vuxenutbildningen. Hon anser att hennes elever varit ambitiösa och att kraven efter den nya gymnasielagen inte är rimliga.

— Nej, absolut inte. Det är inte rättvist att de ska bo här och gå en hel utbildning och sedan bara visas ut igen. Det är orimligt, de behövs ju i vården. De är väldigt omtyckta på arbetsplatserna när de gjort sin APL (arbetsplatsutbildning, reds anm).

Så många omfattas av den nya gymnasielagen

• 7 605 personer har beviljats uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen. Majoriteten av dessa är män från Afghanistan (6 932 personer).

• 7 343 personer har ansökt om att förlänga tillståndet. 6 484 av dessa ärenden har det fattats beslut om.

• 52 har fått permanenta uppehållstillstånd till följd av egen försörjning.

• 5 681 personer har beviljats fortsatt uppehållstillstånd för att fortsätta studera.

• 642 personer fått avslag på sin ansökan om att förlänga uppehållstillståndet. 14 av dessa har registrerats som utresta.

• 493 personer har fått avslag, men överklagat beslutet. De har rätt att vara i landet fram tills domstolen fattat sitt beslut.

• 135 personer har giltiga uppehållstillstånd i dagsläget, men har avslagits på ansökan om förlängning.

Källa: Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här