Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tre unga män står anklagade för en rad brott i Falkenberg - vid rättegången hoppades de slippa fängelse. Arkivbild: TT

De misstänkta rånarna vill ha vård

– Straffvärdet för brotten motsvarar ett flerårigt fängelsestraff, ansåg åklagaren när rättegången avslutades mot de tre unga män som gemensamt står åtalade för tre personrån under sommaren i Falkenberg.

Den sista rättegångsdagen ägnades också åt ett fjärde rån i centrala Falkenberg i somras, där en av de tre ensam är åtalad. Då blev två tonåriga pojkar berövade sina mobiltelefoner, enligt deras uppgift genom knivhot från den misstänkte 21-åringen.
– Jag erkänner att jag tagit mobilerna, men jag hade inte någon kniv på mig, förklarade han för rätten.

Överlag har de misstänkta erkänt att de varit med vid tillfällena, men de har olika uppfattningar om sina egna roller. Medan åklagaren bestämt hävdar att tre av rånen skett gemensamt och i samförstånd, så har de tre i vissa fall velat nyansera sin egen medverkan – till att de i ibland inte tagit någon aktiv roll.
– Jag fick nåt spel i huvudet. Jag gör tråkiga saker när jag är påverkad, och jag var påverkad av spice, sa 21-åringen när han skulle förklara rånet mot de två tonåringarna.
Och det här är en historia dränkt i alkohol eller droger. När domstolen gick igenom de personliga omständigheterna, så berättade samtliga tre misstänkta om neuropsykiatriska bokstavsdiagnoser, kombinerade med ett bitvis okontrollerat missbruk.
– Personligen kan jag inte förstå hur man kan få i sig så mycket öl, sa advokaten Lena Ardhe när hon relaterade en uppgift om att hennes huvudman hade satt i sig ”ett flak öl”.

I den lågmälda rättegången var de tre unga männen inställda på att ställa upp på vård och behandling i kombination med skyddstillsyn (alltså att slippa fängelse), om rätten fäller dem.
Men åklagare Ann-Christin Claesson menade att brotten snarare motiverar fängelse. Men det återstår att se om rätten tar hänsyn till de misstänktas relativt låga ålder, och vid en fällande dom därför möjligen undviker fängelse.

Vid rånen i somras tycks inte ens rånbytet, oftast mobiltelefoner, alltid ha varit särskilt betydelsefullt för förövaren. När de två tonåriga pojkarna blev av med sina mobiler, så gav den 21-årige gärningsmannen (som alltså erkänt gärningen) omedelbart en av mobilerna vidare till ett par tjejer. De var för stunden ute på stan sedan de olovligen avvikit från ett vårdhem för unga med sociala problem.
– En mobil var ett himmelrike för oss där vi bodde, eftersom vi inte fick ha någon mobil på rummet, sa en av flickorna i rätten.
Men de kunde aldrig låsa upp och använda mobilen.
I något annat fall har till exempel en mobil bytts mot narkotika.
Domen väntas om två veckor.