Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De jobbar med att varna för folksamlingar

Sommarvärdar rör sig runt i kommunen för att rapportera in trängsel till appen ”A Day in Halland”. Men om pushnotiserna som går ut får människor att välja mer folktomma platser är osäkert.

Skrea strand gapar tom och duggregnet vill inte ge med sig. Men i Mårtensonska torpet är stämningen positiv. Oscar Hansen, Paulina Heland och Madeleine Huynh finns på plats för att svara på turisters frågor medan deras kollegor är ute på Gekås för att göra det samma, och rapportera in eventuell trängsel.

När appen ”A Day in Halland” planerades var tanken att pushnotiser skulle gå ut till användarna med meddelande om var det rör sig mycket människor, något som HN skrev om tidigare i somras. Men på grund av GDPR gick det inte att lösa digitalt. ”Det var lite önsketänkande. Men vi hoppas att vi istället ska kunna samarbeta med aktörer ute i verkligheten som rapporterar in till oss”, sa Rosi Magnusson, strateg på Visit Halland, till tidningen.

Tar bilder på folksamlingar

Och det gick att lösa. Åtta ungdomar fördelat på fyra arbetslag rör sig runt om i kommunen.

– Vallarna, stan, stränder, affärer. Överallt där det kan tänkas vara mycket folk för dagen besöker vi, säger Oscar Hansen, en av fyra arbetsledare.

Frågor de får kan handla om stränder med få besökare och bra cykelvägar. Är det mycket besökare på samma plats tar de en bild och skickar till kommunen.

40 000 använder ”A Day in Halland”

Bilderna används som underlag för de pushnotiser som appen sedan skickar ut. Men om pusharna om mycket folk på exempelvis Skrea strand, får fler att välja en annan badplats är svår att svara på.

– Vi kan inte se hur människor rör sig, man kan se det som att man får en chans att välja en annan plats, säger Jimmy Sandberg, kommunikationsansvarig för Visit Halland.

Appen, som också ger tips om aktiviteter, matställen med mera, har 40 000 användare och det ökar varje dag enligt Jimmy Sandberg.

Snabb information är utmaningen

Det är upp till varje kommun i Halland att rapportera om stora folksamlingar till Visit Halland, som tagit fram appen. Hur man går till väga är lite olika, att använda sig av sommarjobbare har fungerat bra än så länge berättar Jimmy Sandberg.

– Utmaningen är att hinna få ut informationen snabbt. Vi vet inte innan om det blir mycket folk på en strand eller torghandel, vi tittar lite på trafikflöden men det är svårt avgöra hur många besökare det blir.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här