Från vänster: Marianne Berntsson, Ellinor Larsson, Prem Phanthum, Cathrine Wicksell, Thongpoolrat Nettha, Fitore Mulaku, Barbro Andersson och Vincenco Attanasio.
Från vänster: Marianne Berntsson, Ellinor Larsson, Prem Phanthum, Cathrine Wicksell, Thongpoolrat Nettha, Fitore Mulaku, Barbro Andersson och Vincenco Attanasio.

De första vårdlärlingarna är klara

Tre terminer har gått. Den första gruppen som började på Kompetenscentrums lärlingsutbildning inom vård och omsorg är nu färdigutbildade.

ANNONS
|

70 procent av utbildningen har varit förlagd ute på arbetsplatser och endast 30 procent i skolbänken.

– Det har varit jätteroligt, vi har fått se hur det är på olika arbetsplatser, säger Prem Phanthum.

Var och en av eleverna har varit på tre olika arbetsplatser under utbildningen. I början fick de gå bredvid för att lära sig men med tiden jobba allt mer självständigt under handledning.

– Min sista praktik var på sjukhuset, det var jättespännande, säger Thongproolrat Nettha.

Av de åtta elever som påbörjade utbildningen har sex fullföljt och är nu färdiga. Alla har redan börjat vikariera vid sidan av studierna, alla hade sommarjobb och några har redan fått erbjudande om fortsatt arbete efter utbildningen.

ANNONS

– Jag gjorde praktik inom handikappomsorgen och blev erbjuden jobb där, det känns bra, säger Fitore Mulaku.

Cathrine Wicksell har blivit kallad till anställningsintervju. Tack vare praktiken tror hon inte det blir några problem att hitta jobb.

– Man får in en fot, säger hon.

Lärlingsutbildningen riktar sig främst till vuxna som inte har någon gymnasieutbildning och som står utanför arbetsmarknaden. Den innebär ett sätt att läsa in gymnasial utbildning där teori hela tiden kopplas till praktik.

Eleverna i klassen är i blandade åldrar och nationaliteter.

– Jag kommer från Thailand och jag har lärt mig bättre svenska också, säger Thongproolrat Nettha.

ANNONS