Dals Ängar redo för inflyttning

Arbetet med den tegelbruna trevåningsbyggnaden på Mandolinvägen är klar. Under onsdagen väntas de första boendena flytta in till det nya äldreboendet Dals Ängar.

ANNONS
|

Dals Ängar består av 60 lägenheter fördelade på sex avdelningar, där tre avdelningar kommer att bestå av demensboende. Verksamheten bedrivs av Humana, som har boendet i egenregi.

Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun, konstaterar att äldreboendet blir det första i kommunen att drivas av externa ägare. Beslutet fattades av Falkenbergs tidigare majoritetsstyre genom en så kallas objektsupphandling.

— Denna formen har gett stort intresse nationellt. Vi får förfrågningar av andra kommuner om hur vi gjort och vi har nästan fått begränsa våra studiebesök. Men vi är glada att Humana vann upphandlingen då vi är nöjda med samarbetet såhär långt, säger han.

ANNONS

Humana har sedan tidigare Björkhaga, Furugården och Hjortsbergs äldreboende på entreprenad i Falkenbergs kommun. På Dals Ängar har de dock haft större utrymme till att påverka utformningen.

— Vi har satsat mycket på tekniken, där är en stor skillnad från andra boenden. Vi har lagt ganska mycket pengar på att belysningen ska följa dygnsrytmen. Det ska göra det extra behagligt för personalens arbetsmiljö och för de som bor där, förklarar Mandy Sajadi, regional verksamhetschef på Humana.

Liknande belysning finns på fler av Humanas äldreboenden. Det förklarar Emma Agenstam, projektledare på Humana.

— Det bidrar till att boende blir piggare på dagen och lugnare på natten. Vi håller på att forska på det här tillsammans med Tekniska högskolan, säger hon.

Varje rum är 30 kvadratmeter stort och fönsterrutorna är lägre än standard för att rullstolsburna lättare ska kunna se ut. Äldreboendet har också fått solceller på taket och laddningsstolpar på parkeringsplatsen.

Martin Andersson arbetar som projektutvecklingschef för Novum samhällsfastigheter, som varit byggherrar till boendet. Han berättar att entreprenaden kostat 87 miljoner kronor.

— Bygget har gått som planerat. Vi har varit inne i en pandemi, men det har inte drabbat bygget så mycket. Vi har haft enstaka sjukfall som upptäckts tidigt, så lyckligtvis har det inte spridit sig, säger han.

ANNONS

Hur tycker ni att resultatet blev?

— Vi hade högt ställda förväntningar och de har införlivats tycker jag. Vi är jättenöjda med resultatet och Wästbygg som varit totalentreprenör har gjort ett bra jobb här, säger han.

Många flyttlass till Dals Ängar kommer att gå från äldreboendet Trädgården, som ska genomgå en större renovering. Enligt Elizabeta Durling, verksamhetschef på Dals Ängar, har det också rekryterats ett antal anställda därifrån.

Bland cirka 150 sökande har drygt ett femtiotal anställts till det nya boendet. De anställda är undersköterskor eller snart färdigutbildade undersköterskor.

— Det har varit en stor efterfrågan och stora möjligheter att rekrytera personer som jag tror kommer fungera bra i verksamheten, säger Elizabeta Durling.

ANNONS