Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dags att summera Sculptura 02

I helgen slutade sommarens stora konstutställning, Sculptura 02, i Falkenberg. - Mellan 16 000 och 17 000 personer har besökt utställningen vid oljecisternerna, säger den utställningsansvariga Deborah Thompson.
Frågan är nu om detta ska ses som ett bra, strålande eller mindre gott resultat. Problemet är att en tillförlitlig jämförelsesiffra saknas från den förra Sculpturautställningen 1997.

Visserligen har en publiksiffra på 75 000 åberopats från den förra utställningen, men den siffran är svår att härleda och bygger på en grov uppskattning (eftersom någon mer exakt räkning då aldrig genomfördes).

Tillförlitligheten kan nog ifrågasättas, även om de 75 000 besökarna ibland användes som argument när det gällde att övertyga om värdet av en ny utställning.

Å andra sidan kan årets siffra från cisternområdet vara i underkant, eftersom avprickningen av besökare kan ha varit svår att upprätthålla vid varje tillfälle. Och även om konstnären Peter Koglers projicerade myror i en av cisternerna nog får betraktas som ett av de populäraste verken, så kanske besökstalet skulle ha blivit ännu högre om man räknade alla dem som mer eller mindre engagerat har betittat konstnären Do-Ho Suhs skulptur på Rådhustorget.

Ytterligare en siffra: 8 000 personer har under utställningstiden från maj till september besökt Sculpturas informations-center på Falkenbergs museum. Men där har det inte skett någon särskiljning mellan vanliga museibesökare och de som endast kom dit för att få Sculpturainformation.

- Jag är nöjd. De sista dagarna kom det också en hel del personer till cisternområdet som ville ta chansen att se eller se om utställningen innan den tog slut, konstaterar Deborah Thompson.

- Och jag tycker också att det har vuxit fram en nyanserad diskussion om årets utställning. När jag först kom till Falkenberg fick jag en känsla av att människor antingen gillade eller helt dömde ut förra Sculptura. Nu tycker jag att diskussionen blivit mycket mer nyanserad och människor resonerar: "det verket gillar jag, men det tycker jag inte om."

Deborah Thompson är också nöjd över de många kringarrangemangen, med föreläsningar och konserter.

Hallands Turismgymnasium i Falkenberg ska nu också sammanställa en undersökning, där de intervjuat cirka tusen Sculpturabesökare.

Undersökningen ska bland annat försöka besvara frågan om hur stor andel av besökarna som var falkenbergare, hur stor andel som rest hit enkom för utställningen och hur stor andel som var turister (som visserligen besökt utställningen men som ändå hade kommit till Falkenberg för bad och sol).

Den undersökningen har ett visst intresse för att kunna bedöma vilken ekonomisk effekt en sådan här utställning har för Falkenberg.

Hursomhelst, 17 000 besökare i cisternområdet under fyra månaders utställning innebär ungefär 140 personer per dag.

Sculpturautställningen har kostat cirka tre miljoner kronor att genomföra. Ungefär två miljoner kommer från Falkenbergs kommun och dess bolag.