Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Dödligt ogräs hotar hästar och kor

Två av Barbro Beckströms islandshästar blev akut sjuka och dog inom några timmar. Nu vill hon varna andra för det giftiga ogräset som växer i Halland.

— Hästarna hade så ont att de blev helt hysteriska. De fick en oerhörd kolik som kom väldigt plötsligt och det blev en våldsam död. Då fattade jag inte vad det var som hade hänt, men nu i efterhand har jag förstått vad det måste varit, säger Barbro Beckström.

Hon har haft islandshästar sedan 1982 och de senaste 22 åren har de bott på gården i Olofsbo i Falkenberg. Det gula, gifta ogräset stånds började dyka upp i hagarna för ungefär sju år sedan. Strax därefter dog två av hennes islandshästar.

— Stånds äter de inte när den växer, för den är så besk. Men använder man samma hagar på vintern så har växten torkat och då smakar den ingenting, men den är lika giftig. Det finns också risk för att man får in det i hösilaget och då blir det också ett förgiftningstillstånd som är jättehemskt att se, säger hon.

Barbro Beckström berättar att de brukar få gräva upp de gula blommorna med rötterna och bränna upp dem för att få stopp på spridningen. Hon har märkt av att ogräset blivit ett växande problem på fler platser i kommunen och vill nu varna andra med betesdjur.

— Jag har försökt ha ögonen inställda på ogräset men det är lite svårt. Johannesört ser nästan likadan ut. Bladen är lite olika men blommorna är väldigt lika, förklarar hon.

Thorsten Rahbek-Pedersen arbetar om enhetschef för rådgivningsenheten söder på Jordbruksverket. Han berättar att stånds inte räknas som någon invasiv art och att det inte genomförs någon kartläggning av spridningen.

— Vi har tyvärr ingen regional övervakning. Det är ett återkommande problem med stånds, men det har inte kommit några signaler om att det skulle vara speciellt besvärligt i år, säger han.

Han berättar att anställda på Jordbruksverket anser att stånds är ett växande problem. Tidigare har ogräset endast funnits i södra Sverige, medan man nu kan hitta det gula ogräset lite överallt i landet.

— Stånds är absolut ett problem eftersom det är ett giftigt ogräs. När det var foderbrist 2018 såg vi att det var ökad risk för förgiftning. Om betesdjuren är hungriga kan de äta stånds trots att det är beskt, avslutar han.

Fakta om stånds

Det är giftiga alkaloider i stånds som kan ge djuren förgiftningssymtom.

Hästar är mer känsliga för förgiftningar av stånds än kor.

Ett tidigt symtom av förgiftning är att betesdjuren saknar aptit. Vid ett senare skede kan djuret exempelvis få diarré, buksmärtor och/eller skador på det centrala nervsystemet.

Växten blommar mellan juni och september är farlig både som färsk och torkad. Som torkad försvinner den beska smaken och blir därmed mer lättätligt.

Stånds har gula blommor, mörkgröna blad och är cirka en meter hög.

Ogräset finns främst i södra Sverige, men det kan hittas lite överallt i landet.

Ogräset trivs i näringsfattig mark.

Källa: Jordbruksverket

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här