Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dåligt ljud försvårar kommunens distansmöten

Högtalarsystemet i kommunfullmäktigesalen i Falkenberg fungerar så dåligt att politiker inte kan delta i möten på distans.
– Det här är ett hot mot demokratin, säger centerpartiets Maria Larsson.

Maria Larsson (C) sitter som folkvald politiker i kultur-, fritids- och tekniknämnden och i kommunfullmäktige i Falkenberg. Redan i mars i år beslutades att nämndens möten skulle vara möjliga att genomföra på distans med tanke på coronapandemin. Maria Larsson, som själv tillhör en riskgrupp, har deltagit i videomötena men på grund av kommunfullmäktigesalens ljudsystem är det inte det enklaste att göra sin röst hörd.

– Jag fick sitta med ett högt tjut i örat hela tiden och det fungerade inte. Det blir rundgång i ljudsystemet helt enkelt, säger Maria Larsson (C).

Problemet är inte nytt. Redan februari 2019, långt innan coronapandemin bröt ut, lämnade Maria Larsson in en motion angående ljudet i kommunfullmäktigesalen.

– Ljudet är extremt dåligt. Mikrofonerna fungerar knappt och ljudet framme vid pulpeten är svajigt. Hörselslingorna fungerar inte särskilt bra heller, säger hon.

Maria Larssons motion behandlades i maj i år och det beslutades att ljudet skulle åtgärdas, men hittills har ingenting hänt. Politikern berättat att ljudet är så pass dåligt att det påverkar hennes arbete som folkvald politiker.

– Jag kan inte vara med och jag kan inte tala för mina motioner. Mina partikamrater får föra min talan. Det fungerar bra men jag kan inte gå in i diskussioner eller ta debatter i nuläget, säger Maria Larsson.

Politikern menar att det undermåliga ljudsystemet leder till att kommunen inte är tillgänglig för alla.

– Det här är ett hot mot demokratin eftersom det utesluter riskgrupper från att kunna delta i sammanträdena. Jag tycker dessutom att det är diskriminering och det visar att det återigen inte är vi svaga som prioriteras, säger hon.

Enligt Marie Pettersson, administrativ chef på kommunen, är frågan om högtalarsystemet i fullmäktigesalen under utredning.

– Det kommer att ske en förändring. I september ska vi ha ett möte och diskutera hur vi behöver ändra ljudanläggningen och se vad vi behöver jobba vidare men och vad vi eventuellt behöver köpa in för att få det att fungera, säger hon.

Kultur-, fritids- och tekniknämndens ordförande Georgia Ferris (KD) håller med Maria Larsson om att situationen med ljudsystemet inte är hållbar.

– Så här kan vi inte ha det. Att politiker inte kan delta på grund av en sådan här sak skadar demokratin, säger Georgia Ferris (KD).

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här