Då kan kommunen starta sin verksamhet på Mölle igen

Under april månad kommer den externa utredningen kring arbetsmiljöproblemen på Mötesplats Mölle att pågå för att sannolikt vara slutredovisade under första hälften av maj.
– Sedan hoppas att vi att kunna dra igång verksamheten så fort som möjligt, säger socialchef Johan Klingborg.

ANNONS

Det var tisdagen den 14 februari som socialkontoret i Falkenberg meddelade att man stängde ned den kommunala delen av verksamheten på Mötesplats Mölle, och med den lunchserveringen, med omedelbar verkan. Beslutet var ett resultat av sex anmälningar om arbetsmiljöproblem som kommit in på fredagseftermiddagen.

Efter två veckors intern utredning kom kommunen fram till att problemen var så pass allvarliga att ärendet behövde lämnas över till en extern utredare.

Ord som hot, mobbning och kränkningar, nämndes i sammanhanget och ordföranden för Mötesplats Mölles vänner berättade för HN att anklagelserna var riktade mot vissa av dem.

Nu står det klart att ärendet ska utredas av en konsult från företaget Trustpeople.

ANNONS

– Vi har precis kommit överens med utredaren och det är tänkt att själva utredningen ska göras under april månad. Han kommer ned en dag i veckan och träffar olika intressenter som har varit inblandade, säger Bengt-Erik Johansson, förhandlingschef på HR-avdelningen på Falkenbergs kommun.

Vidgat kretsen

De som företaget ska göra intervjuer med är både tidigare och nuvarande medarbetare på mötesplatsen, styrelsen för Mötesplats Mölles vänner och eventuellt också pensionärer som har erfarenheter av aktiviteter i Mötesplats Mölles regi.

– Vi har vidgat kretsen lite och har inte bara de som är i detta just nu.

Vi börjar bli bekymrade i och med att det drar ut på tiden.

Bengt-Erik Johansson tror att en utredning kan vara klar under de första två veckorna i maj.

– Men det beror lite på hur snabbt konsulten kan jobba på med det här.

Själva uppdraget för utredaren är att göra en fullständig arbetsmiljöutredning så att arbetsgivaren, det vill säga socialkontoret, ska kunna vidta de åtgärder som krävs för att arbetsmiljön ska bli bra.

– Jag har inte velat ge mer uppdrag än så. Det är för att jag inte vill bli anklagad för att ha styrt utredningen, säger Johan Klingborg.

Omplacerade under tiden

På Mötesplats Mölle arbetar sex personer som är anställda på kommunen. Dessa har omplacerats under tiden som utredningen pågår. Bland annat jobbar en inom hemtjänsten och en annan på en annan mötesplats.

ANNONS

– Vi har ingen brist på sysselsättning ...

Enligt Johan Klingborg kan verksamheten dra igång ganska kvickt så fort man har resultatet av utredningen i sin hand.

– Vi börjar bli bekymrade i och med att det drar ut på tiden. Vi har poängterat ett flertal gånger att det ska ske skyndsamt eftersom det drabbar tredje person.

Nya riktlinjer för mötesplatserna

Socialnämnden har beslutat att anta nya riktlinjer för mötesplatserna i Falkenbergs kommun. Nu ska socialförvaltningen ska nu ta fram ett förslag på hur mötesplatserna ska drivas utifrån riktlinjerna.

Riktlinjerna i korthet:

Syftet med mötesplatserna är att att vara en öppen verksamhet riktad främst mot seniorer. De ska vara välkomnande för alla och förebygga ohälsa och ofrivillig ensamhet. De ska finnas på flera platser i kommunen på ett likvärdigt sätt.

Mötesplatserna ska präglas av Falkenbergs kommuns värdegrund.

Socialförvaltningen står för lokalerna och agerar stödjande genom att samordna och skapa förutsättningar för aktiviteter på mötesplatserna.

Lunchservering för de som har biståndsbeslut om att få mat distribuerad till sig fortsätter.

LÄS MER:Mötesplats Mölle – vi väntar fortfarande

LÄS MER:Tack, nu förstår jag!

LÄS MER:Bra att kommunen gör en utredning om Mötesplats Mölle

LÄS MER:De anklagas för att vara arbetsmiljöproblemet på Mötesplats Mölle

LÄS MER:Mötesplats Mölle är inte stängd

LÄS MER:Lunchen fortsatt inställd på Mötesplats Mölle

LÄS MER:Kommunen måste lära sig lära sig att behandla frivilliga med respekt

LÄS MER:Stängningen kom som en överraskning för Mölles vänner

LÄS MER:Falkenbergs kommun startar utredning på Mötesplatsen Mölle efter anmälda brister i arbetsmiljön

ANNONS