Då anländer det 115 år gamla fartyget till Falkenberg

Tidigt natten till söndag lämnar Barken Viking Göteborg. Cirka elva timmar senare beräknas det gamla fartyget anlända till Falkenberg för att läggas upp på varv i tre veckor.

ANNONS
|

För dem som gillar båtar och fartyg är det läge att spana in Falkenbergs hamn på söndag. Då beräknas nämligen den 115 år gamla Barken Viking bogseras in i hamnen. Det handlar om det största segelskeppet som byggts i Norden.

I 40 år ska hon ha seglat runt i världen som lastfartyg innan hon såldes till Göteborgs stad. Sedan 1957 har Barken Viking legat vid Lilla Bommen.

Men nu ska fartyget ut på en liten utflykt. Sedan våren 2019 pågår en omfattande renovering för att fartyget ska återfå sin forna glans.

I Falkenberg ska Barken Viking läggas upp på varv. Där kommer skrov, botten, undermaster och övrig rigg att målas om och även ny teknik ska installeras.

ANNONS

– Det ska givetvis bli intressant att ta hand om ett sådant gammalt fartyg. En utmaning men även en fjäder i hatten för oss, säger Jan-Olof Carlsson, vd för Falkvarv.

Fartyget skulle ha lämnat Göteborg klockan 03.00 natten mot söndag, men på grund av dimma lämnar det redan vid midnatt, och beräknas vara framme i Falkenberg elva timmar senare, alltså runt 11 på söndag.

– Det är den prognosen som gäller. Det verkar som att vinden mojnar redan i morgon och då ska det gå vägen, säger Jan-Olof Carlsson.

Det får inte blåsa mer än sju meter per sekund.

Barken Viking bogseras av två båtar och i Falkenbergs hamn ska Falkvarv hjälpa till att förtöja henne.

– Vi ska docka den på måndag morgon. Vi kommer att ha dykare nere innan vi lyfter henne. Vi har pratat med dockmästaren som dockade henne för tio år sedan och känner oss tillfreds med informationen vi har, säger Jan-Olof Carlsson.

LÄS MER: Barken Viking kommer till Falkenberg

ANNONS