Döms för åtgärder vid sin sjötomt

Ett gammalt garage gjordes om till stuga och ett staket ända ner till sjökanten spärrade tillträde för allmänheten. Nu döms fastighetsägaren för brott mot områdesskydd.

ANNONS
|

För några år sedan ansökte fastighetsägaren i Sjönevad om att få göra en del förändringar på sin tomt. Men miljö- och hälsoskyddsförvaltningen sade nej eftersom det stred mot gällande regler. Fastighetsägaren uppmanades att söka dispens för åtgärderna men någon sådan lämnades aldrig in.

Vid en inspektion 2017 konstaterade miljö och hälsa att de aviserade åtgärderna trots allt gjorts. Det innebar att det gamla garaget fått ny grund, spröjsade fönster, en rejäl bostadsdörr och installerats med el. Byggnaden hade förvandlats till bastu genom att den försetts med en kamin och skorsten. Ett staket ända ner till strandkanten gjorde även att allmänheten hindrades från att passera området vid sjön där man tidigare kunnat gå fritt.

ANNONS

Därför ålades fastighetsägaren av miljö- och hälsoskyddsnämnden att återställa stugan och ta bort staketet. Det överklagades både till länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen utan framgång.

Ärendet gick därför till åtal. Fastighetsägaren medger förändringarna som gjorts på tomten men hävdar att det inte funnits något brottsligt uppsåt utan gjorts av oaktsamhet.

Men tingsrätten menar att den ändrade utformningen av byggnaden och förlängningen av staketet är ett brott mot strandskyddslagen.

Därför döms fastighetsägaren till 40 dagsböter. Plus att betala 2000 kronor av sina advokatkostnader samt 800 kronor till brottsofferfonden.

LÄS MER: Fastighetsägare renoverade skjul – åtalas

LÄS MER: Bröt mot strandskydd i Sjönevad

ANNONS