Coronasemester lockar nykomlingar till reservaten

När allt fler hemestrar ökar trycket på naturreservaten. Naturvårdsvakten HG Karlssons uppgift är att skydda växt- och djurlivet. Men med nya besökare väntar nya utmaningar.

ANNONS
|

Porten till Grimsholmens naturreservat står öppen. En barnfamilj kliver igenom grinden och stannar till vid den gestikulerande naturvårdsvakten HG Karlsson.

– De där två är så typiska för naturreservatens nya besökare: ett ungt par, ofta med barnvagn. Förr var den typiske besökaren en man i 60-årsåldern, men det har blivit en påtaglig förändring, säger han.

Sedan våren blommade ut och pandemin slog till har besökstrycket på Falkenbergs naturområden ökat dramatiskt. Detta märks inte minst på Destination Falkenbergs webbtrafik som haft en ökning med 40-50 procent på naturrelaterade ämnen. Mest verkar insjöbaden locka, som ökat med drygt 450 procent jämfört med 2019.

ANNONS

Tur att Länsstyrelsen satsat på friluftsliv

Parkeringen till det 70 hektar stora landområdet som hör till Grimsholmens naturreservat har varit full sedan april. Några som hittat dit är Beatrice Mesan Haikal med familj.

– I och med corona har vi upptäckt naturen mer och hittat en massa ställen omkring Falkenberg nu när man ändå är hemma, säger hon.

– Det är skönt att komma bort från staden. Här kan man koppla av och barnen kan springa fritt, säger Charbel Haikal.

Enligt HG Karlsson är det tur att Länsstyrelsen satsat på friluftsliv de senaste tio åren.

– Tänk om vi inte hade gjort det nu när det kommer så mycket folk. Fortsätter det så här måste vi se över parkeringarna för det har blivit kaos på vissa ställen, säger HG Karlsson och fortsätter:

– Det handlar om information. Ibland får jag säga till folk men oftast reagerar människor positivt och lyssnar. Folk vill ju inte göra dumma saker och sköter sig trots att de är nya här.

Lösa hundar största problemet

Vanligaste problemet är okopplade hundar, vilket skrämmer både djur och människor.

– Många är faktiskt rädda för hundar, det ska man inte underskatta, säger han.

Men i och med naturreservatens generationsväxling har nya utmaningar dykt upp.

ANNONS

– När traillöparna kom så tänkte vi ”jaha, vad ska vi göra med dem nu då”. Och alla mountainbikecyklister. Det ligger ju fåglar och häckar, så det är nya utmaningar som vi möter nu, säger HG Karlsson.

För att skydda natur- och djurliv i naturreservaten har Länsstyrelsen beslutat om föreskrifter som reglerar vad man får och inte får göra. Det är till exempel förbjudet att förstöra, skada eller föra bort naturföremål. Du får heller inte gräva upp växter, gå med hund utan koppel eller förtöja båtar på annat än anvisade platser. Det råder även eldnings- och campingförbud på annat än anvisade platser.

Källa: Länsstyrelsen

LÄS MER:Så ska stränderna i Halland locka fler turister

LÄS MER:Läget, läget, läget – på en klippa i Värobacka har bröderna Rydén sitt paradis

LÄS MER:Halländska lekplatser bjussar på massvis av lek och bus

ANNONS