Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Coronaavdelning öppnar på äldreboende

Falkenbergs kommun har ordnat en covidavdelning på Tallgläntans korttidsboende. Främst är det coronasmittade personer som skrivits ut från sjukhusen som ska vårdas på avdelningen.

HN har tidigare rapporterat om den inrättade coronaavdelningen i Varbergs kommun. Nu går Falkenbergs kommun i samma fotspår och öppnar en avdelning för just coronasjuka.

– Den främsta anledningen är att det finns en viss risk att personer fortfarande är smittsamma när de är färdigbehandlade för covid-19 på sjukhusen. Avdelningen har anpassats successivt, men den senaste veckan har vi kunnat kalla det coronaavdelning, säger Daniel Johansson, tillförordnad socialchef i Falkenbergs kommun.

Avdelningen rymmer upp till åtta platser som delats in med hjälp av plexiglas. Förutom personer som vårdats på sjukhus kommer avdelningen erbjuda vård till de som har anhöriga i riskgruppen eller de som är demenssjuka, bland annat.

– Individens förmåga att förstå sin egen smitta är problematisk på demensboende i Falkenberg och i andra städer. Det är väldigt svårt att isolera dessa personer eftersom de själva inte inser att de är smittsamma. Därför är det bra att flytta dessa under smittoperioden, men det är en individuell bedömning, säger Daniel Johansson.

Räcker åtta platser för covidavdelningen eller finns det planer på att utöka?

– Som det ser ut nu kommer platserna att räcka, men skulle läget förändras finns det möjlighet att växla upp på Tallgläntan alternativt göra om hela Vinbygården till ett covidboende.

Förbereder för ny korttidsavdelning

Den nya coronaavdelningen leder till färre platser för övrig korttidsvård på Tallgläntan. Falkenbergs kommun förbereder därför för en ny korttidsavdelning på Vinbygården. Tidigare har byggnaden agerat äldreboende, men under de senare åren har Vinbygården varit ett HVB-hem för nyanlända.

– Falkenbergs kommun sålde Vinbygården till en privatperson, sedan har vi på socialförvaltningen hyrt den. Flyktingmottagningen har minskat och en avdelning har stått ledig. Det kommer vara väl avgränsat med separata ingångar, förklarar Daniel Johansson.

Planen är att avdelningen ska kunna ta emot 13 korttidsboende. Men om och när det nya korttidsboendet öppnar står oklart i dagsläget.

– Det är en extra åtgärd för att säkra upp inför ett scenario som vi egentligen bara spekulerar i. Vår förhoppning är att inte behöva öppna någon avdelning på Vinbygården, avslutar Daniel Johansson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här