Kreativ design. Här ser vi Ingrid Setteryd och Hanne Falkenberg.
Kreativ design. Här ser vi Ingrid Setteryd och Hanne Falkenberg.

Cirkeln sluts i Falkenberg

Hanne Falkenberg är namnet till trots från Danmark, och välkänd för stickningsentusiaster världen över. Hon besökte nyligen staden Falkenberg där en av butikerna hon arbetar med ligger.

ANNONS
|

Hanne Falkenberg designar stickmönster och i Sverige är det bara fem butiker som har privilegiet att få sälja hennes mönster. En av dem är Ingrid Setteryds butik Sticka lätt i Falkenberg.

– Jag ringde henne när jag öppnade och frågade om vi kunde sälja hennes designer, då sa hon att hon nyss skrivit på ett kontrakt med en butik i Göteborg. Men då sa jag att ”jag ringer från en liten stad som heter Falkenberg”, jag hade inte velat säga det först, berättar Ingrid.

Då nappade Hanne Falkenberg med en gång.

ANNONS

– Det är ju min fädernesby! minns Hanne att hon sa.

Historien bakom hennes efternamn är att för sex generationer sedan flyttade hennes förfader Nils till Danmark och tog sig så småningom namnet Falkenberg efter sin gamla hemort. 67-åriga Hanne har sysslat med stickandet på heltid i 42 år och har bland annat 80 butiker i Danmark och flera i USA, men hon har inga planer på att trappa ner.

Hon får fortfarande idéer till sina unika designer.

– Jag får inspiration från garnerna och färgerna, jag går inte på modeshower eller museer, berättar Hanne.

Hennes plagg bygger på en unik teknik som innebär att man bara använder en färg i taget och att det nästan aldrig blir några sömmar i plaggen.

Sedan hon bodde i Skottland använder hon bara skottska ullgarner, och alla garner skiftar i flera nyanser. För att hjälpa kunden att få rätt färgkombinationer säljs också alltid hennes mönster i färdiga paket med tillhörande garner.

ANNONS