Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Christina L Svensson växlar chefsjobbet med kaféverksamhet

Ännu en gång doftar det nybakat från ”Kringlan” i Älvsered. Konditoriet utmed Mårdaklevsvägen har väckts till liv. Christina L Svensson sköter ruljansen.

Den gamla skylten sitter kvar ovanför entrédörren, men numera är det helt andra öppettider som gäller. Lördag och söndag kan älvseredsborna slå sig ner vid något av de corona-anpassade borden för att dricka en kopp kaffe och prata bort en stund. Under tiden ser Christina L Svensson till att gästerna trivs och att det finns fikabröd för olika smaker.

Helt nytt kök

Lokalen är betydligt mindre än när det var bageri och konditori, men det finns ett kafé, en loppis och ett helt nytt kök som är anpassat för kaféverksamhet. I den glänsande, nästan oanvända ugnen har den första plåten med den klassiska Älvseredskringlan lyfts ut. Christina L Svensson tar självkritiskt ett bett på en av dem och funderar om den är tillräckligt spröd och liknar sitt ursprung.

– Jag fick receptet av den första ägaren, berättar hon.

Bageriet och konditoriet har funnits på samma plats sedan 1950-talet. De senaste åren har det stått tomt, men nu finns det planer och framtidstro. Det beror till stor del på Christina L Svensson. Hon är relativt nyinflyttad i Älvsered, för andra gången. Från slutet av 1980-talet och tio år framåt bodde hon med sin familj med fem barn i Älvsered. Christina utbildade sig till medicinsk sekreterare och pendlade till sitt jobb i Göteborg. Men pendlandet höll inte höll i längden. Familjen flyttade tillbaka till Göteborg. Men känslan för Älvsered fanns kvar hos Christina. Hon ville tillbaka och för fyra år sedan köpte hon ett hus i Älvsered. De fem barnen är vuxna och Christina rår sig själv. Numera pendlar hon till jobbet som administrativ chef på Mölndals sjukhus. I veckorna övernattar hon i Göteborg men på helgerna andas hon inlandsluft och njuter av stillheten.

– Jag älskar Älvsered och människorna. De är trevliga och vänliga.

Vernissage i lokalen

Christina passerade det övergivna bageriet många gånger och tanken på att kunna göra något där började gro. När huset med en lägenhet på övervåningen blev till salu i våras var Christina en av spekulanterna. Det slutade med att Andreas Lundblad, en lokal fastighetsägare köpte fastigheten. Han, Lars-Olof Nilsson, en lokal hantverkare och Christina bildade en ekonomisk förening eftersom de ville skapa något i lokalen. Under sommaren har fastigheten rustats upp. Numera finns ett nytt komplett kök för kaféverksamhet och Christina är redo att baka och brygga kaffe. Hon drömmer om något annat än bara en plats för avkoppling. Till helgen ska det för första gången vara vernissage i lokalen när naturfotografen Daniel Iglesias som är bosatt i Älvsered ska visa sina bilder. Inför julen planerar Christina ett julmingel och i trädgården bakom huset ska det odlas grönsaker och annat som kan komma till nytta i kaféet.

– Vi tre som bildat den ekonomiska föreningen vill samma sak, vi vill göra något för byn och förhoppningsvis ska vi kunna göra något för dem som är långt ifrån arbetsmarknaden.

– Det handlar om att skapa en träffpunkt, inte om att tjäna pengar. Även i corona-tid har folk kommit hit och i somras var det många som kom till Älvsered för att vandra och paddla som tittade in.

Och även om kombinationen med chefsjobbet på sjukhuset och kaféet i Älvsered kan verka ansträngande tycks det inte bekomma Christina.

– Det ger mig omväxling och jag tycker att det är roligt att baka och prata med folk. Jag gör detta för byn.

LÄS MER: Semlans tid är kommen!

LÄS MER: Gammalt bageri återuppstår efter kort paus

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här