Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Chock för de asylsökande på Gits Gård - bussas till Piteå

I snart ett år har över tjugo asylsökande bott på Gits Gård i Stafsinge. I går kom beskedet att samtliga flyttas till ett boende i Piteå. – De är förtvivlade och har byggt upp sitt liv här, säger Git Spång, ägare till boendet.

Gits gård är ett av de asylboenden i Falkenberg som avvecklas när Migrationsverkets behov av platser har minskat. Git Spång, ägare av Gits gård, berättar att Migrationsverket lämnade besked i förra veckan men att det riktiga dråpslaget kom i tisdags. 

– Alla som bor här blir upphämtade med en buss nästa vecka och körs till Piteå. Det känns förfärligt ledsamt att de inte får chansen att avsluta perioden hos oss. Det blir ännu ett uppbrott till andra änden av Sverige. Det gör ont i hjärtat. 

Avtalet som Git Spång har med Migrationsverket sträcker sig till 20 november och nästan alla av de 22 asylsökande har bott där sedan starten i oktober förra året. 

– Barnen går i skolan och en del har både fått praktik och löfte om jobb. Några har redan fått uppehållstillstånd och väntar bara på kommunplacering. 

Git Spång säger att beskedet var chockartat för de boende och att hela gårdagen bestod av samtal och till att förklara en svår situation. Deras enda chans att stanna är nu om de lyckas ordna ett eget boende i Falkenberg.

– Vi har försökt att ta hand om den första krisreaktionen och barnen tog det värst. Som tur är hade vi Gunnar Stenbeck där som är före detta präst i Morup som var med. Även de som redan flyttat härifrån kom hit för att stötta. 

På boendet är stämningen dämpad. Flera av de boende har samlats i matsalen för att prata och försöka förstå vad som händer. 

– Vi trivs jättebra här i Falkenberg och vill stanna här. Vi försöker hitta eget boende. 

– Sen vi kom har vi blivit välkomnade hit som om vi vore en del av familjen. Vi kommer aldrig glömma hur väl vi har blivit behandlade.

De berättar att de äldre barnen tappat matlusten och har svårt att ta in att de nu tvingas flytta. 

– När vi kom från krigets Syrien trodde vi inte att det kunde bli så här bra. Men vi har fått så mycket mer än vi någonsin kunde begära. Nu får vi börja om igen och flytta till ett ställe där vi inte känner någon, säger Meha Hassan

En av få ljuspunkter med situationen är att Migrationsverket valt att inte splittra gruppen. Git Spång berättar att flera barn har fötts under året och att boendet har känts som en enda stor familj. Men på torsdag nästa vecka är det över.

– Personligen känns det helt tomt. Det var inte ett avslut som vi önskade, säger Git Spång. 
Martin Carlsson, teamledare på mottagningsenheten i Falkenberg, säger att det är beklagligt att de inte kan erbjuda något boende i Halland för de asylsökande på Gits gård.

– Det är på nationell nivå man valt att säga upp de här boendena. Kan vi inte lösa boende lokalt lämnar vi vidare till fördelningshandläggare i Göteborg som har tillgång till samtliga lediga platser i landet. I detta fall blev det Piteå. 

Han berättar att det finns ett överskott av asylboenden samtidigt som det råder brist på lägenheter på västkusten. Därför blir det också naturligt att Migrationsverket tittar på andra delar av landet. Men det är långt ifrån säkert att de asylsökande från Gits gård kommer att hamna i lägenheter.

– Oftast hamnar de på ett så kallat ABK-boende som är ett kollektivt boende. Gits gård har fungerat väldigt bra men vi måste också följa de turordningslagarna som gäller vid en upphandling. Det kostar mycket pengar om boenden står tomma, säger Martin Carlsson. 
 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här