Chefen skyller kritiken på olika synsätt

– En partsinlaga från socialstyrelsen. Det här är ett rörigt ärende med dolda agendor, hävdar Wolf Zughaft, avdelningschef på socialförvaltningen och den som fattat det kritiserade beslutet.

ANNONS
|

Han medger att socialstyrelsen uttalar ”hård kritik”, men anser samtidigt att socialstyrelsen agerar utifrån ett partsintresse: Som tillsynsmyndighet driver socialstyrelsen i detta ärende även frågan om att socialnämnden ska betala en straffavgift på 330 000 kronor för att nämnden inte har följt kammarrättens dom om stödinsatser.

Wolf Zughaft menar, tvärtemot socialstyrelsen, att han bara fattat ett beslut som tillmötesgår kvinnans rättigheter - och att boendestöd i princip är liktydigt med kvalificerat vardagsstöd.

Därför finns det heller ingen ”påhittad” ansökan, utan det kritiserade beslutet grundar sig på hennes ursprungliga stödbehov enligt kammarrättens dom, hävdar Zughaft.

– Jag kan bara konstatera att vi ser väldigt olika på den här frågan, men vi krigar inte med socialstyrelsen utan får diskutera hur vi ska rätta oss efter deras kritik, säger Wolf Zughaft.

ANNONS

När han dessutom antyder att det rör sig om dolda agendor, så handlar det om en uppenbar motsättning mellan Zughaft och kvinnans ombud (god man) Arne Bengtsson. Bengtsson är familjerättssocionom på socialförvaltningen men under fritiden även god man. I den senare rollen företräder han enskilda personer som på grund av sjukdom eller funktionshinder inte själva kan ta tillvara sina intressen, till exempel gentemot myndigheter som socialförvaltningen.

Detta gillar inte avdelningschef Wolf Zughaft, som menar att en anställd på socialförvaltningen därmed kan få en komplicerad dubbelroll genom att både företräda och vara motpart mot de sociala myndigheterna.

Arne Bengtsson å sin sida har en lång och mångårig erfarenhet från socialt arbete och viker inte från sin rätt att även företräda enskilda personers rättsintressen.

Detta tycks vara en del i en upptrissad konflikt. Avdelningschefen Wolf Zughaft har i samband med det nu aktuella ärendet anklagat Bengtsson för personliga påhopp och i ett brev hävdat att dessa ”möjligen kan komma att prövas i civil- och arbetsrättslig ordning”. Alltså en antydan om juridiskt ingripande mot Arne Bengtsson.

– Jag kan inte se annat än att han med en sådan formulering vill försöka få mig att hålla tyst, säger Arne Bengtsson.

ANNONS