Centerpartiets krafttag mot barnfetma och matsvinn i Falkenberg

Två nygamla förslag från Centerpartiet fick politikernas stöd under kommunstyrelsens senaste möte.

ANNONS
|

Det var ett extra framgångsrikt möte för ett av oppositionspartierna under kommunstyrelsens senaste sammanträde. Två motioner från Centerpartiet låg på agendan och klubbades igenom på mötet.

– Skriver man en bra motion som blir ”win win” för kommunen och medborgare är det självklart att det ska gå igenom. I opposition är man väldigt glad över att kunna påverka på det sättet, säger Anneli Andelèn (C), ledamot i kommunstyrelsen.

Den ena motionen handlade om att inrätta en friskvårdsgrupp för barn som lider av övervikt. Mellan 100 och 150 barn i Falkenberg har fetma, enligt förstudien till beslutet, och målet är att minst 15 av dessa, i åldrarna 9-16 år, ska nås av insatsen.

ANNONS

– Detta har varit ett framgångskoncept i bland annat Kungsbacka. Barnfetma är ett problem vi ser komma mer och mer i Falkenberg och hör ihop med att många blir stillasittande och fastnar framför skärmar. Pandemin påverkar även negativt och därför är det viktigt att det kommer nu, säger Anneli Andelèn.

Den andra motionen som fick stöd i kommunstyrelsen har också sin vagga i en annan kommun, liknande koncept finns i bland annat Karlstad. Förslaget syftar till att möjliggöra för elever och personal på skolor att köpa med mat som blir över under lunchserveringen.

– Tanken är att det ska testas på gymnasiet och sen spridas vidare till andra skolor om det blir framgångsrikt. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det jätteviktigt att se till så att mat inte slängs. Man gör redan mycket åt problemet men detta kan bli ett komplement, säger Anneli Andelèn.

LÄS MER:Centerpartiet föreslå att skolorna säljer överbliven mat till elever och lärare

ANNONS