Per Svensson (C) lyfte frågan för första gången under kommunstyrelsens sista möte 2020.
Per Svensson (C) lyfte frågan för första gången under kommunstyrelsens sista möte 2020. Bild: Ola Folkesson/Pär Lindqvist

Centerpartiet vill ge tillbaka tillsynsavgifterna till krögarna

Centerpartiet vill använda det statliga pandemistödet för att ge tillbaka till krögarna. Per Johansson (C) planerar att lyfta frågan för andra gången i kommunstyrelsen.

ANNONS
|

Under kommunstyrelsens decembermöte lyfte Per Johansson (C) förslaget att slopa, och ge tillbaka, de tillsynsavgifterna för alkoholservering som restaurangerna betalat till kommunen under pandemin.

– Jag var i kontakt med krögare som berättade att detta var något man hade gjort i andra kommuner och tyckte det lät som en bra idé. Vi måste hitta alla möjligheter att stötta våra företagare och restaurangerna har det väldigt tufft just nu, säger Per Johansson.

Krögarföreningens ordförande Peter Hammarström var den som framförde förslaget till både Per Johansson och Destination Falkenberg. Han berättar att tillsynsavgiften för alkoholservering brukar hamna på 10 000- 25 000 kronor per år.

ANNONS

– Jag tror vi alla kämpar för att se till att vi har en god restaurangnäring i Falkenberg. Detta hade både visat att kommunen gör vad de kan och blivit ett gott tillskott i likviditeten i företaget, som är väldigt välkommet just nu, säger Hammarström.

Vad prislappen för detta kan hamna på vet Per Johansson inte, men pengarna anser han kan tas från det statliga pandemistöd Falkenberg fått. Kommunstyrelsens nästa möte är på tisdag, då planerar han att lyfta frågan igen.

– Jag har inte hört något efter förra mötet, men det lät då som att även majoriteten tyckte detta var en bra idé. Jag tror att vi kommer kunna hitta politisk enighet för detta i någon form.

ANNONS