Så gick det i valet! Bild: Per Landén/arkiv
Så gick det i valet! Bild: Per Landén/arkiv

Centerpartiet kyrkovalets vinnare i Falkenberg

Centerpartiet blev vinnare i valet till kyrkofullmäktige i Falkenbergs pastorat. Centerpartiet tog 37 procent av rösterna och därmed 13 av de 35 mandaten i fullmäktige, enligt det preliminära resultatet.

ANNONS
|

Eftersom Falkenbergs pastorat är en nybildad sammanslagning av samtliga församlingar och pastorat i Falkenberg med omnejd, så finns det ingaegentliga jämförelsesiffror.Men i förra valet var Socialdemokraterna störst i Falkenberg-Skrea, medan i regel opolitiska samlingslistor varit de enda alternativen i valet till landsbygdsförsamlingarnas fullmäktige.

Nu är det alltså Centerpartietsom alldeles tydligt har tagit den kyrkopolitiska makteni Falkenbergs kommun (samt Torups församling som också ingår det nya pastoratet).

Därefter placerar sig Socialdemokraternamed 28,7 procent av rösterna, vilket ger 10 av de 35 mandaten.

Förlorare i valet, om man ser till förra valets resultati enbart Falkenberg-Skrea, är Borgerligt alternativ (som mestadels företräds av Moderata politiker) och politisktobundna Kyrkans vänner. Kyrkans vänner fick 13,8 procent av rösternaoch Borgerligt alternativ 10 procent.

ANNONS

Deras minskade röstetal kan nog till en del också förklaras av av att två nya grupperingar nu ställde upp och kommer in i kyrkofullmäktige i Falkenberg:

Frimodig kyrka, en politiskt obunden gruppering, som bland annat tar avstånd från kyrkans möjlighet att viga samkönade par fick 7,2 procent av rösterna och därmed 3 av 35 mandat.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan fick ett enda mandat genom sina 3,4 procent av rösterna.

Valdeltagandet var 17,6 procent, högre än närmast tidigare val. Det innebär att 4 600 av totalt drygt 26 000 röstberättigadekyrkomedlemmar i Falkenbergs pastorat utnyttjade sin rösträtt.

Några kommentarer:

– Ett ganska väntat resultat, i och med att Centerpartiet varit starkt och funnits med bakom samlingslistorna på landsbygden, säger Bo Weiland, förstanamn för opolitiska Kyrkans vänner som får räknas som valets stora förlorare.

– Det tråkiga för kyrkan generellt är att de etablerade politiska partierna går framåt. Vi vill ju få bort partipolitiken i kyrkan. Lokalt är annars den viktigaste frågan att församlingsråden får bestämma om verksamheten, säger Sven-Erik Dahlberg i Frimodig kyrka, en gruppering som tar plats i fullmäktige för första gången.

Att just de lokala församlingsråden ska få mer att säga till om, som motvikt till ett centraliserat storpastorat, är dock ingen stridsfråga. Där finns en bred enighet.

ANNONS

– Vi har jobbat hårt med olikaaktiviteter i hela pastoratet. Det ser jag som en förklaring till det goda valresultatet, men sedan har väl den allmänna Lööf-effekten även påverkat det här valet, säger Stig Agnåker, förstanamn hos Centerpartiet i kyrkovalet i Falkenberg.

Hur ska ni visa att ni är modiga i kyrkopolitiken, vilket ni säger i ert program?

– Jag tycker nog att vi redan visat mod genom att arbeta för en kyrka som skavara öppen för alla, där ingen ska känna sig utesluten, säger Stig Agnåker.

Så här blir mandatfördelningen i Falkenbergs pastorats kyrkofullmäktige, som alltså följer rikstrenden att etablerade partier fick de flesta rösterna:

Centerpartiet: 13 mandat.

Socialdemokraterna: 10 mandat.

Kyrkans vänner: 5 mandat.

Borgerligt alternativ: 3 mandat

Frimodig kyrka: 3 mandat.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan: 1 mandat.

Detta är det preliminära resultatet innan allt kontrollräknats. Vilka personer som tar plats för respektive grupp beror på utfallet bland personrösterna.

Sverigedemokraterna, som låtit tala om sig på annat håll i kyrkovalet,ställde inte upp i valet till Falkenbergs kyrkofullmäktige.

Läs också: Så gick kyrkovalet i Varberg

ANNONS