Carlsberg investerar i nytt lager

Ted Akiskalos har varit vd för Carlsberg Sverige i ett halvår. Nu presenterar han sina planer på stora investeringar i Falkenberg. Ett nytt lager är den största satsningen.

ANNONS
|

Glaset är halvfullt, inte halvtomt, om man frågar Carlsberg Sveriges vd Ted Akiskalos. Det är inte alltid så, men i alla fall just nu. Det går bra för bryggeriet och Ted Akiskalos ser ljust på framtiden. För företaget, sig själv men också rent bokstavligt.

- Snart är det vår, och det måste vara positivt att uppleva våren i Sverige, säger han.

Det första halvåret som Sverige-vd har han ägnat åt att lära känna den svenska marknaden och företaget. Träffa medarbetare, utvärdera läget och göra planer. Nu är det dags att sätta dem i verket. De kommande månaderna handlar det om genomförande.

ANNONS

Under detta år görs investeringar på 250 miljoner kronor i anläggningarna i Falkenberg och Ramlösa.

Den största investeringen på 180 miljoner kronor är i ett nytt lager i Falkenberg. Det ska minska behovet av externa lager och ska ge besparingar i såväl pengar som miljö genom minskade transporter.

Det handlar också om en ny generation av förarlösa fordon, som ska göra en hel avdelning i lagret automatiserad och öka både säkerhet och miljövänlighet.

Genom ökad kapacitet kan man ta tillbaka en del produktion som tillverkats externt. Nya miljövänligare lastbilar är en annan investering för miljön.

I somras flyttade han till Stockholm med gravid hustru och två barn, sedan dess har ett tredje barn fötts. Ted Akiskalos och hans hustru är båda greker och i Grekland har de sin släkt. Men de träffades i USA och har hunnit med att bo i flera länder, senast Hongkong där Ted Akiskalos var vd för Carlsberg i tre år.

- Det finns likheter mellan Hongkong och Sverige. Marknaden är annorlunda, men organisationen och det breda produktutbudet är liknande.

Han har också hunnit arbeta i tre år med strategiska projekt på Carlsberg i Köpenhamn och är alltså inte ny i bryggerivärlden.

ANNONS

Ted Akiskalos vill inte tala om utmaningar, han ser möjligheter. Han är utbildad ingenjör, men kom under åren på General Electrics att arbeta med marknadsföring och försäljning och insåg att han tyckte om dynamiken och komplexiteten i det.

- Sätt ramar runt det, så blir du framgångsrik. Det tilltalar ingenjören i mig. Carlsberg har alltid varit nära marknaden, nu ska det bli en del av vårt DNA, säger han.

Och en utmaning ser han.

- Att hålla farten uppe och kunna verkställa planerna.

Fakta: Carlsbergs investeringar

Under 2017 investeras 250 miljoner kronor i anläggningarna i Falkenberg och Ramlösa. Satsningen är en del av ett investeringsprogram på närmare en halv miljard kronor som inleddes 2016.

I Falkenberg:

  • Ny lagerbyggnad.
  • Uppdatering av laserstyrda automatiserade truckar.
  • Flaskblås för små PET-flaskor.
  • Tappning av öl och cider på PET-flaskor.
  • Ny tappningslinje för bag in box-läsk för restauranger.
  • Ny värmepanna för användning av biogas från spillvatten.
ANNONS