Butiksägare efterlyser åtgärder mot stök i gallerian

För tre veckor sedan fick gallerian i Kronan utrymmas då någon anlagt brand på en toalett. Det har blivit lite lugnare sedan dess. Men butiksägarna vill få bort stöket.

ANNONS
|

Problemen började för något halvår sedan, ökade under våren och kulminerade med branden. Tidigare har det mest handlat om mindre skadegörelse och snatterier.

– Det har varit lite lugnare efter branden men de här killarna springer här mer eller mindre varje dag och jag märker ingen ökad polisnärvaro, säger en av butiksägarna som vill vara anonym.

Fel signaler

Hen förstår att polisen har mycket att göra med tanke på storbränderna i vår. Men tycker ändå att det är märkligt när man säger att de inte har möjlighet att ta sig an ärendet förrän tidigast efter midsommar.

– Vad ger det för signaler till ungdomarna att man gör något så allvarligt som mordbrand och det inte leder till några konsekvenser? Vad är det för rättssamhälle? Jag kan inte uppleva att polisen tar det särskilt seriöst.

ANNONS

– För några dagar sedan kom en kund ner och sa att de röker hasch i trappuppgången. Jag gick upp dit och där satt några som var 12-13 år. Jag tycker det är så sorgligt när de är så unga.

Färre incidenter

Adéle Gugutudis på Nille håller med om att det varit färre incidenter efter branden.

– Det enda vi noterat är stenkastning mot glaspartiet vid hissarna någon vecka efteråt. Samma dag var det ett annat gäng som kissat ned den enda fungerande toaletten. Annars har vi inte märkt något utanför min butik.

– Jag hoppas att våra hyresvärdar har någon plan för vad de ska göra. Vi butiksägare anser att någon slags bevakning med väktare är det som hjälper. Men hittills har vi fått till svar att det inte skulle hjälpa. Det är inte så att man är rädd för att gå till jobbet men man vill ändå ha trygghet.

Mer sammansvetsade

Medan vi står och pratar kommer Anna Ragnarsson från grannbutiken Kicks in och frågar Adéle om hon känner igen en ung kille som hon sett inne i gallerian.

– Det är så här vi försöker jobba nu. Vi i butikerna har blivit mer sammansvetsade nu. Men vi har ju egentligen inte tid att springa runt och bevaka, menar Adéle Gugutudis.

ANNONS

Den här gången visar det sig vara falskt alarm.

– Många av ungdomarna ser ganska lika ut och det är ju lite tråkigt att man kan misstänka de som är oskyldiga också, förklarar Anna Ragnarsson.

Enligt henne handlar det om två olika gäng med sammanlagt ett dussintal ungdomar som ligger bakom stöket i gallerian.

Handfull individer

John Larsson, delägare i Kronan Shopping:

– Falkenberg har ett problem med en handfull individer som driver omkring i centrum och riktar sin energi åt fel håll. Vi har gjort vad vi kan för att sätta in lite resurser för att hjälpa till. Sedan finns det en del samverksangrupper där problematiken diskuterats och det har kommit en del förslag.

– Besökstalen och försäljningen i gallerian har ökat och vi på Kronan Shopping tror inte på väktare utan på att man måste hjälpa de här individerna som hamnat snett, kommenterar John Larsson.

KRIS inkopplade

HN försökte under onsdagen nå företrädare för polisen utan resultat. Däremot fick vi kontakt med KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) som tror sig kunna hjälpa till.

– Vi kan ju inte lova att vi löser det här men vi kan försöka få ungdomarnas förtroende genom Unga KRIS. Vi har lokaler men det handlar också om resurser som vi inte har. Det kostar ju pengar tyvärr, säger Djem Mangos, ordförande i KRIS.

ANNONS

– Många av oss har varit ute och busat själva och det kostar på. Jag har fortfarande elva månader kvar på skuldsanering för all skit jag höll på med när jag var yngre. Alla hamnar ju inte där men det är viktigt att det görs insatser i tid.

Branden

Strax efter lunch den 22 maj började det brinna inne på en toalett i Kronan. Hela gallerian fick utrymmas och hölls stängd resten av dagen.

Strax innan branden startade såg butikspersonal tre unga killar gå in på toaletten med en bunt tidningar. Ärendet rubriceras som mordbrand och länspolisens utredare på grova brott har sagt sig inte ha tid att ta tag i det förrän tidigast efter midsommar eftersom flera storbränder inträffat i vår. Men ärendet ska nu ha lagts över på den lokala polisen.

Det finns särskilda regler för brottsutredningar där den som är misstänkt är under 21 år och specialregler för ungdomsbrott används när den misstänkte inte har fyllt 18 år. Då anses det särskilt viktigt med en snabb reaktion från samhället så att kopplingen mellan brott och påföljd blir tydlig.

ANNONS