Butiksägare bedrövade: "Var går deras gräns?"

Under måndagen fick hela gallerian utrymmas på grund av brand. Flera butiksinnehavare ser branden som en upptrappning på ett problem de upplevt en längre tid.

ANNONS
|

Efter måndagens brand var oron stor bland butikerna i gallerian Kronan Shopping. Hur stor del av deras varor hade blivit rökskadade?

Ingenting alls, skulle det lyckligtvis visa sig.

– Allt har klarat sig. Det känns jätteskönt, även om det var tråkigt att missa en hel dags försäljning, säger Ulrika Andersson, butikschef på Gina Tricot.

Under tisdagen har gallerian öppet precis som vanligt. När HN kommer dit känns ingen röklukt alls av och allt ser ut som vanligt.

Gallerians delägare Roger Johansson hyllar räddningstjänstens insats.

– De var snabbt på plats och gjorde ett bra jobb med att släcka och blåsa ut röken, säger han.

ANNONS

Nedgången till toaletterna är fortfarande är avspärrad. Enligt Roger Johansson kommer den att förbli avstängd, för att motverka att något liknande händer igen.

Det var här det plötsligt började brinna strax efter klockan 13 på måndagen.

– Jag såg tre killar plocka på sig en bunt Falkenbergsposten från ett tidningsställ och springa ner till toaletterna. När de kom ut gjorde de high five, säger Sanna Qvist, som driver Body Shop.

Sedan gick brandlarmet. Hon trodde först att de kanske tjuvrökt inne på någon av toaletterna. Men snart stod det klart att någon anlagt en brand där inne.

– Det är tur att ingen blev skadad. Tänk om någon rörelsehindrad hade varit inne på handikapptoaletten just då, säger Sanna Qvist.

Ur butiksinnehavarnas synvinkel innebär branden en upptrappning av en negativ utveckling de upplevt det senaste året. Flera av dem vittnar om att delar av det ungdomsgäng som hänger inne på gallerian är otrevliga mot personal och förstör saker.

– Sist var det hissen de pajade. Det är trist att det eskalerar så här. Var går deras gräns? Det vet man ju inte, säger Adéle Gugotudis, butikschef på Nille.

Kommunpolis Anneli Svensson är medveten om att det varit problem på gallerian.

ANNONS

– Vi har varit där med jämna mellanrum och pratat med butiksinnehavarna. Vi försöker patrullera där så ofta som möjligt och de har upplevt det som positivt, säger hon.

Sannolikt kommer branden att leda till att polisen besöker gallerian ännu oftare framöver.

– Vi brukar öka vår närvaro där brott inträffat. Det handlar dels om att brottsförebygga bort att det sker en upprepning och dels om att skapa trygghet på platsen, säger Anneli Svensson.

Eftersom branden rubriceras som mordbrand kommer den inte att utredas lokalt. I stället hamnar ansvaret hos den länsgemensamma roteln för grova brott. Någon misstänkt gärningsman säger de sig inte ha i nuläget.

– Våra tekniker ska undersöka brottsplatsen under dagen. Vi har precis fått in ärendet och mycket jobb återstår, säger Cecilia Bergsten, chef för grova brott i Halland.

ANNONS