Bulle värd att fira

Kanelbullens dag på en söndag. Stadens konditorier jublar inte över det. Men då får man hitta på andra lösningar. Som att erbjuda olika internationella kanelbullevarianter i en vecka.

ANNONS
|

Förutom att den infaller på ”fel” veckodag är det ett riktigt regnruskigt väder som drabbat Falkenberg när HN ger sig ut på bullspaning i stan. Dessutom har flera av de vanliga fiken stängt.

Gööks, Borgmästargården, Västra bageriet och Eråkers (inne på Argus) är inte öppna. Espresso House är öppet men är mer specialiserat på kaffe och har inget eget bageri i Falkenberg. Kedjan har haft bullerbjudanden ett längre tag men ingen speciell inriktning på just kanelbullens dag.

Det har däremot Peters konditori på Hjortsberg och där gick åt en hel del på söndagen.

Internationella varianter

– Men när den infaller på en söndag är det sämre för oss bagerier. Vi tappar ju våra företagskunder. Kommer den mitt i veckan hör det till att arbetsgivaren bjuder sina anställda på det. Så där tappar vi en stor del, menar Peter Halldén.

ANNONS

– Hade det varit en onsdag eller torsdag hade vi sålt över tusen bullar. Nu säljer vi 400 och det är förstås bra om man jämför med en normal söndag då vi kanske säljer 60 stycken.

För att försöka kompensera har konditoriet satsat tidigare i veckan på att göra olika varianter av kanelbullar.

– Lite tolkningar av hur de skulle kunna se ut runt om i världen. En amerikansk variant med söt kolasås på, en dansk som wienerbröd med kanelfyllning och en fransk croissantvariant, förklarar Peter Halldén.

Kanelbullesemla

På fredagen erbjöds kanelbullesemla som normalt bara säljs när det är säsong för fastlagsbullar. Lördagen och söndagen var det klassisk kanelbulle som gällde.

Stålboms konditori konstaterar också att söndagen är den sämsta dagen att fira kanelbullen.

– Annars brukar vi göra 1000-1200 bullar men idag blir det bara 600. Fast vi har sålt mer kanelbullar än vanligt både på fredagen och lördagen, berättar Heléne Stålbom.

– Det som är så fascinerande med kanelbullens dag är att vi säljer kanske 30 stycken en vanlig dag på konditoriet. Men när den här dagen infaller mitt i veckan går det åt över tusen. Den har blivit absolut populärast.

Semlor och lussekatter säljer också väldigt mycket men då är det utspritt på mer än en dag.

ANNONS

Hur är det med Gustaf Adolf-bakelser?

– Den dagen har minskat och håller nog på att försvinna.

Just i dessa tider är det väl heller inte så populärt att fira gamla krigarkungar?

– Hahaha, nej så är det nog, konstaterar Heléne Stålbom.

LÄS MER: Därför firas Kanelbullens dag

ANNONS