Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att politiken inte kommer kräva en budget i balans för förskolorna på grund av pandemin.
Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att politiken inte kommer kräva en budget i balans för förskolorna på grund av pandemin.

Budgeten håller inte för Falkenbergs förskolor

Förvaltningen konstaterar i en ny analys att det fattas flera miljoner i förskoleverksamheten.
– Vi kommer inte kräva en budget i balans just nu, utan tittar på hur vi kan kompensera förskolorna för intäktstappet säger Peter Dygården (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS
|

Pandemin har inneburit att en del barn är färre timmar i förskolan och det påverkar ekonomin i Falkenbergs förskolor.

Stigert Pettersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, berättar att barnens timmar i förskolan under 2021 jämfört med 2020 har minskat med cirka 3000 timmar.

– Barnen är kvar på förskolan men en del har gått från till exempel 40 timmar i veckan till 15 timmar. Totalt blir det ganska stora belopp eftersom ersättningen ut till förskola bland annat bygger på barnens vistelsetid.

Barnens minskade timmar i förskolan motsvarar mellan 2,5-3 miljoner kronor, enligt Stigert Pettersson, som tror att det här är en tillfällig nedgång.

ANNONS

Förvaltningen har även noterat ökade kostnader på 1,4 miljoner för det som kallas tilläggsbelopp.

– Det handlar om barn som har omfattande funktionsvariationer, säger Stigert Pettersson.

Förändringar i statliga bidrag har gjort att kommunen har fått in en miljon kronor mindre än beräknat.

– Våra analyser visar på relativt stora effekter och som vi kopplat till den pandemiska situationen och som påverkar förskolornas budgetar, hur det ska hanteras kommer att diskuteras politiskt, säger Stigert Pettersson.

Tidningen har tidigare rapporterat om att det pågår ett arbete i kommunen om att dra ner på tjänster i flera förskolor.

LÄS MER:Förskolor i Falkenberg kan tappa personal till hösten

Barn- och utbildningsnämnden har ett uppdrag från fullmäktige att hålla en budget i balans.

Nämndens ordförande Peter Dygården (S) säger att det kommer förskolan inte att klara av utan att göra åtgärder.

– En del av det här beror på pandemin där barn är hemma mer på grund av att föräldrar är permitterade, arbetar hemifrån eller är arbetslösa.

– Men vi måste göra antagandet att det här är en tillfällig nedgång. Därför känner jag att vi inte kan dra i nödbromsen och minska en organisation dramatiskt och sen gasa när pandemin släpper till hösten. Det är dålig personalpolitik.

ANNONS

– Om det blir ett underskott får vi hantera det vid årsskiftet, säger Peter Dygården.

Menar du att det inte blir några personalnedskärningar på kommunens förskolor till hösten?

– Inte på grund av de effekter som är kopplade till pandemin i alla fall. Men vi har ett effektiviseringsbeting på 1,4 miljoner och jag kan inte säga att det inte kommer innebära att någon anställd behöver byta förskola, säger han.

ANNONS