Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Brukare och personal på Hjortsbergs äldreboende har konstaterats smittade av coronaviruset. Dessutom har boende på ett annat äldreboende i kommunen testats för corona. Svar väntas under torsdagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Brukare på äldreboenden i kommunen testas för corona

Sex fall av corona har bekräftats på Hjortsbergs äldreboende. Samtidigt testades en person för covid-19 på ett annat boende i kommunen. Ett test som däremot visade sig vara negativt.

Sent på torsdagseftermiddagen bekräftades sex fall av corona på Hjortsbergs äldreboende, två av dem vårdas på sjukhus och en ur personalen är hemma.

Samtidigt säger Daniel Johansson, tillförordnad chef för socialförvaltningen, att en person på ett annat äldreboende i kommunen testats för corona.

– Det har tagits ett prov på en brukare på ett annat äldreboende i kommunen. Det får vi svar på här ganska snart (torsdag). Så vi väntar ju med obehaglig spänning på resultatet, säger Daniel Johansson på torsdagsförmiddagen.

Gäller det ett boende i kommunal regi?

– Det är ett boende som finns i Falkenbergs kommun.

Under torsdagen konstaterades de första dödsfallen till följd av corona i Halland och totalt har 77 personer bekräftats smittade enligt Region Halland. Provtagning av personer prioriteras nu till riskgrupperna.

– Det blir en enorm gråzon i detta eftersom personal inom vård- och omsorg inte testas. Men vi ska ha en dialog med vårdcentralerna och Region Halland för vi hade jättegärna sett att personal som jobbar med just äldre och andra inom riskgrupperna ska testas.

Senare under torsdagen kom däremot positiva besked.

– Testet från det andra boendet kom tillbaka negativt, så det känns såklart otroligt skönt. Det innebär att vi kan köra på som vanligt där. Nu handlar det om att hantera de bekräftade fallen med alla försiktighetsåtgärder vi kan, säger Daniel Johansson.

LÄS MER: Verksamhetschefen om situationen på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: Frågetecken kring dödsfall på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: En person smittad av corona på Hjortsbergs äldreboende

LÄS MER: Även personal på äldreboende smittad av corona

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här