Britta – med gehör för livets utmaningar

Nyfikenhet och musik har tagit organist och psalmtonsättare Britta Snickars runt i Sverige och utomlands. Barndomsåren i Falkenberg satte riktningen för hennes spår på kartan.

ANNONS
|

En hektisk helg väntar Britta Snickars. Bröllop, dop, gudstjänst, konsert och körrepetition står på schemat. Det är vardag i jobbet som organist och körledare i Kungsholms kyrka i Stockholm. Britta hette tidigare Edgren och är ett av fyra barn till prästparet Gerhard och Grethe Edgren. Hon växte upp i Skrea prästgård efter att familjen flyttade dit 1958. Där bor och driver numera matkreatören Lisa Lemke sin pizzeria.

–Det pågår värsta verksamheten i vårt gamla garage, lekstuga och redskapsbodar. När jag besökte Lisa hittade vi en del rester av oss, som skyltar i garderoben för underkläder och tröjor.

Uppväxten var en lantlig idyll. Britta Snickars gick i Hjortsbergs skola, Skrea kyrkskola och realskolan i Tullbroskolan. Hon var bland dem första att ta studenten i läderfabriken. Musik fick tidigt ett starkt fäste i hennes liv. Redan som femåring spelade hon fiol och därefter blockflöjt och piano. Hon fick inte gå i den kommunala musikskolan förrän på gymnasiet. Tack vare uppbackning från föräldrar som betalade pianolektioner kunde hon fortsätta odla sitt intresse.

ANNONS

–Jag var 13 när jag började spela orgel för då nådde jag ner till pedalerna. Det var mycket häftigare, starkare med alla spakar, säger Britta Snickars.

Söndagsskola och därefter gudstjänst var en del av familjelivet. Hon fängslades dock mer av musiken än predikan. Kyrkolivet har hon haft nytta av i utbildningar då hon fått med sig mycket kunskap gratis. Att lära sig noter var inget hon var sugen på som barn. Länge lurade hon musiklärarna genom att be dem spela stycket och sedan spela på gehör.

Som 12-åring hade hon pianoelever och tjänade 10 kronor per lektion. Pengarna använde hon till tyger och grammofonskivor. Förutom musiken var kläder och mode ett starkt intresse. En kusin som designade kläder gjorde ett perfekt mönster till henne. Vid Flamingohörnan köpte hon tyg per kilo och sydde byxor, jackor och kjolar.

Ett starkt minne är när Hep Stars repade hos Walter Pettersson i Falkenberg. Han ringde Brittas pappa för Benny Andersson ville prova att spela orgel. Britta trodde hennes pappa skojade. Hennes rum var tapetserat med idolbilder på Benny. Han skulle spela Mendelssohns En midsommarnattdröm på ett bröllop.

–Jag satte fram noter men han fattade inget av det. Jag spelade stycket för honom en tre, fyra gånger. Benny försökte spela, jag rättade honom och sedan kunde han den. Vi fortsatte spela poplåtar. Det var jättestort för mig.

ANNONS

Efter studenten lämnade hon Falkenberg direkt för en kantorsutbildning i Lund. Friheten lockade.

–Jag var lite instängd som prästens unge. Jag fick gå på folkpark och diskotek en gång i månaden och skulle vara hemma vid halv tolv. Då hade de andra knappt börjat festa.

Arbete som kantor på Gran Canaria tog vid. Så småningom när två döttrar sett dagens ljus opererades Brittas livmoder bort på grund av cancer. Hennes nyfikenhet ledde till sju års heltidsstudier. Jobbet har tagit henne till Sigtuna, Kista, Strängnäs, Svenska kyrkan i London och nu Kungsholmen.

Flera psalmer har tonsatts när hon kopplat av på stranden i Ringsegård eller vid S:t Olofs kapell i Tylösand. Britta Snickars skriver bara musik till texter som talar till henne. Till Falkenberg återvänder hon ett par gånger om året. I vår blir det troligen en resa till Rom.

–De där kardinalerna, antingen så läser de inte mejl, post eller fax eller så förstår de inte engelska. Jag måste fixa ett gig för vår planerade körresa till Rom i juni.

Ålder och familj: 61 år. Döttrarna Johanna och Petra.

Bor: Kungsholmen.

Läser just nu: Ett partitur för vi ska ha konsert om en vecka, annars Stefan Einhorns De nya dödssynderna.

Fritidsintresse: Att upptäcka nya miljöer och min stad genom promenader. Jag är väl en kulturkofta för jag gillar att kunna glida ner på Operan, Stadsteatern, Fotografiska museet och lyssna på jazz.

Drivkraft: Jag är så himla nyfiken.

Bästa med musiken: Jag läste senast i dag att körsång är friskvård. Inte konstigt att jag nästan alltid är frisk för jag överdoserar med musik.

Galnaste du gjort med en orgel: Det är väl att jag har en orgel hemma eller att jag undervisade Benny Andersson i hur man spelar orgel i Skrea kyrka.

ANNONS